Sem (9) moet vanaf maandag 10 januari weer gewoon naar school fietsen.
Sem (9) moet vanaf maandag 10 januari weer gewoon naar school fietsen. Robbert Roos

Scholen verlangen naar stabiliteit en rust

Actueel 432 keer gelezen

Zoetermeer - De scholen zijn blij dat ze weer open kunnen. Toch is er ook de vrees dat het aantal besmettingen weer toe gaat nemen, waardoor ook leerkrachten regelmatig weer verplicht in quarantaine moeten. Hoe gaan scholen met deze situatie om? “We verlangen naar stabiliteit en rust.”

Door Robbert Roos

“We hebben onze leerlingen liever op school dan dat we ze op afstand onderwijs geven”, vertelt Kyra Jillissen, directeur van basisschool Oostwijzer locatie Orion. Toch zijn er ook zorgen. “We hebben al gedurende de hele pandemie te maken met collega’s die uitvallen”, legt Jillissen uit. “Doordat ze zelf besmet zijn, of in quarantaine zitten omdat ze in aanraking geweest zijn met iemand die besmet was.” Gelukkig beschikt de Oostwijzer over voldoende personeel die de lessen van collega’s over kunnen nemen. Op de eerste schooldag start Jillissen direct al met twee uitvallers. “Tot op heden hebben we bijna alles op kunnen vangen.” Om er direct aan toe te voegen: “Af en toe wel met kunst- en vliegwerk hoor, maar ik leef gewoon van dag tot dag.” Ook middelbare school ONC locatie Clauslaan kampt met dezelfde situatie. “We zijn blij dat we open zijn, maar hopen en wensen dat er snel meer duidelijkheid en stabiliteit gaat komen voor het onderwijs”, vertelt teamleider onderbouw Rik Zwart. “Het steeds wisselen tussen thuis- en fysiek onderwijs is niet goed voor de gemoedstoestand van de kinderen. We verlangen naar stabiliteit en rust.” Toch vraagt iedereen zich af wanneer dat moment gaat komen. Zwart start zijn eerste schooldag met negen uitgevallen leerkrachten. “Dat was wel even schrikken, maar we hebben wel voor hetere vuren gestaan.” Daarom kunnen Zwart en zijn collega’s de situatie goed opvangen zodat de leerlingen zoveel mogelijk aaneengesloten les krijgen. Soms nemen collega’s de lessen van elkaar over, of er wordt vanuit huis lesgegeven terwijl de klas op school zit. Als het niet anders kan wordt de klas naar huis gestuurd en krijgen ze online les. De meeste kinderen zijn dolblij dat ze weer naar school kunnen. Zoals de Senna (7) uit groep vier van basisschool De Triangel. “Ik vind het leuk om weer les te krijgen en mijn vriendjes weer te zien.” Haar zus Lynn (11) die zelf in groep acht zit sluit zich daarbij aan. “Ik heb juf Heleen wel gemist dus ik ben blij dat ik haar weer zie.” Toch klinken er ook andere geluiden. Sem (9) beviel het thuisonderwijs wel. “Nu moet ik weer mijn wekker zetten en naar school fietsen.” Ook zelftesten en mondkapjes vindt hij maar niets. Angst voor een nieuwe coronavariant heeft hij niet. “Er gaan bijna geen kinderen dood dus ik ben niet bang om ziek te worden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 18 uur geleden
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 19 uur geleden 1
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 20 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24
Straatartiesten in het Stadshart tijdens Koningsdag.
Vier Koningsnacht én Koningsdag in Stadshart Zoetermeer 16 apr, 11:00
Het team van Da Graca
Succesvolle 'The Day of the Youth and the Beginners' 16 apr, 10:31
Een klein deel van de meer dan honderdvijftig salamanders uit de vijver in de woonwijk Buytenwegh. Ze zijn op een aantal plaatsen waar al salamanders leven weer losgelaten. Foto: Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 13 apr, 11:44 8
Afbeelding
Onafhankelijk vergelijken, overstappen en besparen: Internetvergelijk.nl en Verzekeringvergelijk.nl 12 apr, 09:34