Julian: “Ik krijg veel leuke reacties van mensen.”
Julian: “Ik krijg veel leuke reacties van mensen.” Terrence Pellikaan

“Elk jaar doe ik er iets nieuws bij”

Actueel 420 keer gelezen

Zoetermeer - Het kersthuis aan de Van Zwietenpad valt onmiddellijk op als je vanaf het dorp de wijk Palenstein binnenkomt. Vorige week stond de foto van Julian’s kersthuis met alle twinkelende kerstlichtjes al in het Streekblad. Wat is het verhaal achter dit kersthuis.

Door Renate Mamber

Eigenaar Julian Mooijman: “Elk jaar doe ik er iets nieuws bij. Dit jaar zijn dat de kerstboom voor de garage, drie hertjes bij de deur en ijspegels bij het raam.” Kerst begint vroeg bij Julian. Half november is zijn huis in de sfeer van het winterse feest. “Ik maak van te voren een plan en ga de winkels in om te kijken wat ik tegenkom”, vertelt Julian. “Mijn tuin heeft vooral lage beplanting, dus ik zoek naar iets wat hoger is. Dit jaar kwam ik uit op de hertjes die nu hier bij de deur staan. Daarna vond ik het nog wat kaal en heb ik er een hoge boom bij gedaan.”
Zijn inspiratie haalt Julian ook bij wat hij bij anderen ziet. “Toen ik de hond aan het uitlaten was, zag ik een huis met ijspegels bij het raam. Dat vond ik leuk. Ik heb ze nu ook. Ik heb de ijspegels vastgezet met tape, maar ik kreeg een tip van de overbuurman om het de volgende keer met rails te doen. Misschien dat ik dat volgend jaar ga proberen.”
De inrichting van de voor- en achtertuin is een hele klus. “Vooral het zorgen voor voldoende verlengsnoeren, het aftapen en het waterdicht maken is veel werk”, vertelt Julian. “Gelukkig zijn alle lichtjes led en is het zeer energiezuinig. Ik zet er ook een timer op. De verlichting gaat om vier uur in de middag aan en om negen uur in de ochtend weer uit.”

Mooiste tijd
Zijn voorliefde voor Kerst heeft Julian al van jongs af aan. “Ik vind het de mooiste tijd van het jaar, vanwege alle lichtjes en het samen zijn. Vroeger bij mijn ouders thuis was ik al veel met de versiering bezig. Nu woon ik op mezelf en kan ik het helemaal inrichten als ik zelf wil. Ik doe het vooral voor mezelf. Het is gezellig en het geeft warmte.” Hoewel Julian zijn huis vooral voor zichzelf versiert, merkt hij dat andere mensen het ook waarderen. “Ik krijg veel leuke reacties van mensen. Vrienden en kennissen sturen me appjes dat ze het mooi vinden en ik zie het ook aan voorbijgangers. Bijvoorbeeld ouders met kinderen die even blijven staan om te kijken.”

Wat hij volgend jaar extra gaat kopen, weet hij nog niet. “Ik geniet heel erg van wat ik op dit moment heb. Maar ik hoor mensen zeggen: je hebt een boom, sterren, ijspegels en hertjes, maar de kerstman ontbreekt nog. Dus wie weet.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31