Rosa da Silva Solo in het Stadstheater. Foto: Anne van Zandwijk
Rosa da Silva Solo in het Stadstheater. Foto: Anne van Zandwijk

Rosa da Silva brengt verrassende solovoorstelling

Actueel 313 keer gelezen

Zoetermeer - Als kleinkunstartiest en actrice heeft Rosa da Silva al prachtrollen mogen spelen. Als kind won ze de Miniplaybackshow en inmiddels heeft ze in diverse theatervoorstellingen mogen staan, zoals Anne Frank, Rent en De Tweeling. Nu staat ze voor het eerst in haar avondvullende solovoorstelling ‘Daar moet je heen’.

Door Marit Nikerk

Rosa da Silva verwelkomt het publiek met groot enthousiasme, want wat is het fijn dat de theaters open mogen blijven. Het zet de toon voor een persoonlijke voorstelling, waarbij Rosa teruggrijpt op haar Portugese familie, haar Drentse roots en haar carrièremoves. Feilloos schakelt ze van typetje naar typetje, inclusief vet accent en groteske houding, en laat een clash zien tussen Portugal en Drenthe, stad en platteland. Het benadrukt maar al te goed hoe veelzijdig ze is als actrice. Verbazend is het dan ook als ze een scène naspeelt waarbij de lerares van de toneelschool zegt dat ze beter niks met theater kan doen.
Met haar solovoorstelling zoekt ze de grenzen op van cabaret – en gaat daar even ongemakkelijk overheen als ze de eerste rij op de hak neemt. Rosa is namelijk geen harde cabaretière, maar vooral een verhalenverteller met de nodige humor en kritiek.
Toch is ze meer dan dat, want prachtig zingen kan ze ook. En nee, we hoeven geen fado te verwachten. Rosa zet zich af tegen het stereotype dat Portugezen fado zingen en laat liever haar prachtige stem horen in andere nummers, muzikaal begeleid door Remco Wind. Op het einde van de show zingt ze over haar moeder en die liedjes zijn heel kwetsbaar en intiem. Het vormt een welkom contrast met de karikaturale personages eerder in de voorstelling. Al hoeft de fadoliefhebber niet teleurgesteld naar huis, want de muziekstijl zit verweven in enkele momenten in de voorstelling. En daarmee bevestigt ze wat haar moeder altijd al zei: ‘dat kan ze zó goed’. Het is een van de hoogtepunten. Al vraag je je als kijker ook af of ze dit alleen voor ons doet of ook voor zichzelf.
Daar zit misschien wel de crux van deze voorstelling. De parade van typetjes en shownummers zijn hartstikke knap neergezet, maar Rosa is op haar best als ze zichzelf is. En dat hadden we meer willen zien, zodat de voorstelling diepgang krijgt en raakt. Maar dat Rosa als soloartiest op het podium hoort, is duidelijk. Laat je verrassen door haar vele talenten, want aankomende vrijdag 19 november staat ze in het Stadstheater. Kaarten zijn te reserveren via www.stadstheater.nl. En gelukkig mogen we daar heen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 23 uur geleden
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's gisteren
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn gisteren
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer gisteren
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot gisteren
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03