De keep in het Bentwoud. Foto: Jonathan Leeuwis
De keep in het Bentwoud. Foto: Jonathan Leeuwis

Noormannen in het Bentwoud

Actueel 306 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Jonathan Leeuwis over trekvogels in Bentwoud.

Roodborstjes ritselen door de gevallen bladeren, een groepje vinken daalt naar de grond, boven je hoofd vliegt een groep koperwieken en in de struiken klinkt de hoge roep van de goudhaan. De najaarstrek is weer in volle gang!

Ieder najaar trekken weer miljoenen vogels vanuit Scandinavië en Siberië naar het zuiden om te overwinteren. De winters daar voor heel veel vogelsoorten veel te streng om te kunnen overleven. Met meters sneeuw en temperaturen ver onder het vriespunt, is het voor de meeste vogels onmogelijk om hier nog voedsel te vinden. Maar enkele vogelsoorten zijn opgewassen tegen deze extreme omstandigheden.

Ook in het Bentwoud merken we veel van deze massale migratie. Overal vindt je momenteel groepen vinken en kepen, hoor je groepen koperwieken in de kruinen van de bomen en zie je groepjes mezen en goudhanen al fladderend en foeragerend door het bos trekken. Wist je dat veel van deze vogels een stuk tammer zijn dan de onze? Let maar eens goed op! Veel mezen en roodborstjes uit het noorden hebben nog nooit mensen gezien in de uitgestrekte bossen waar ze broeden, of ze hebben er tenminste geen negatieve ervaringen mee. Daarom hebben ze weinig angst voor mensen, en kunnen ze soms op enkele meters naast je blijven zitten.

Veel van deze vogels trekken verder naar het zuiden, een ander deel blijft hier overwinteren. In het voorjaar trekken ze weer terug naar hun noordelijke broedgebieden, en komen onze eigen broedvogels, welke voor een groot deel overwinteren in het zuiden, weer terug naar het Bentwoud.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 19 uur geleden
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 20 uur geleden
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 20 uur geleden
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 20 uur geleden
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16
Afbeelding
Fascinating Jazz met vocalist Derk de Kloet 25 mrt, 16:59
Prikkelende theatervoorstelling van Theater in de Wijk
Theater in de Wijk van start in Meerzicht 25 mrt, 16:54
Sculptuur van Tilly Wils
Sculpturen Tilly Wils in de Keukenhof 25 mrt, 16:40