De kunstwerken worden opgehangen in de BaZtille. Foto: PR
De kunstwerken worden opgehangen in de BaZtille. Foto: PR

Expositie Haarlems Parfum in Ateliers BaZtille

Actueel 625 keer gelezen

Zoetermeer - Een twaalftal afgestudeerde kunstenaars van de Haarlemse Academie exposeren hun kunstwerken in het ateliercomplex BaZtille. De mix aan kunstenaars staat borg voor een uiteenlopend genre aan stijlen en waar de talenten over elkaar heen buitelen. Het werk van deze jonge kunstenaars is nu in Zoetermeer te zien tijdens een bijzondere gevarieerde en kleurrijke tentoonstelling. In het bijzondere pand van de BaZtille komen de werken goed tot hun recht.

De meesten van deze groep kunstenaars zijn nog niet zo lang geleden afgestudeerd en ze doen er zelf veel aan hun werken te tonen, niet alleen in Haarlem. Soms is het een heel kortstondige presentatie en nu dan twee weekenden in Zoetermeer. Hun opleiding vond plaats in de gastronomische hoofdstad van Nederland, Haarlem, eveneens bekend van het aldaar keurig gesproken Nederlands. Deze kunstenaars zijn niet zo keurig ze zijn onbeleefd prikkelend.

Bij parfum kan men denken aan geurend reukwater. Een vloeibaar en vluchtig iets dat een spoor nalaat. Deze kunstenaars hebben een opleiding gevolgd en afgerond in een periode waar het Corona-virus een zekere melange aan heeft gegeven. Mogelijk heeft dat wrijvingen of botsingen gecreëerd. Maar deze wrijving wordt door de BaZtille niet geschuwd. Zij omarmen graag deze diversiteit aan kunstwerken zoals al eerder is gedaan bij bijvoorbeeld de expositie Salon. 

De uitwerking van deze melange is te bezichtigen tijdens de expositie in Ateliers BaZtille. En het Haarlemse dan, is het Parfum de basis voor een nieuwe stroming of opvatting in de Kunst? Niet echt het is een aan het individuele.

Impressie
Om een impressie te schetsen van enkele van hen: Flip Boerée schildert bomen met de nadruk op tegenstellingen qua materiaal & techniek; Leo Dooren experimenteert o.a. door zelf zijn verf te maken, heeft een hang naar traditie; Trudy Drost, schildert, ze heeft een sterke hang naar het poëtische en het surreële; Mariejo Hermans, kiest duidelijk voor portretten; Soonhwa Kang is veelzijdig, grafisch ontwerper en onderzoekt al schilderend; Iris Koolen toont een gevoelige kant, het werkt oogt kwetsbaar; Maud Ramaekers, werkt met allerhande materialen, liefst gebruikt, nu karton; Tony Rootlieb, confronteert zichzelf; Anja Stam, werkt vanuit de twee tegenstellingen chaos en structuur en een liefde voor haar overleden hond; Harry Tomesen, raapt vliegtuigwrakken op en piloteert ze naar kunst; Roos van Unen toont de vreemde gevolgen van het proces; Yvonne Haven fluistert, duistert; Pieter Kusters trekt Dali’s lades niet open. Kortom prachtig, raadselachtig, ruimhartig en daadkrachtig!

Baztille
De tentoonstelling zal worden samengesteld door Pieter Kusters, curator en docent beeldende kunst. Pieter Kusters is sinds 2014 docent KHL en geeft tevens les aan de Rietveldacademie. Pieter Kusters woont en werkt in Amsterdam en exposeert regelmatig.

Vrijdag 8 oktober wordt deze bijzondere expositie geopend om 18.00 uur. Daarna is de expositie te zien op 9, 10, 15, 16 en 17 oktober van 13.00 – 18.00uur.
Ateliers BaZtille is gevestigd aan de Rokkeveenseweg 46 C, 2712 XZ Zoetermeer.Meer informatie op www.ateliersbaztille.nl.  

Ateliers BaZtille faciliteert met werkplaats-ruimte, gastatelier en expositieruimte. In het gebouw zijn 15 ateliers en een ruimte van ruim 250 m2 om te exposeren. Het beheer van het gebouw is in handen van Stichting Atelierbeheer Zoetermeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 15 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 15 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 15 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 16 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24