Janneke ontwerpt al het ondergoed zelf
Janneke ontwerpt al het ondergoed zelf Djojo & Versteeg

Pavone, het lingeriemerk voor ongelukjes

Actueel 541 keer gelezen

BERKEL EN RODENRIJS – “My dream is to change the world of women’s lingerie, empower women and break taboos”, met die gedachte ging Janneke Schellekens op zoek naar een manier voor verandering in de lingeriewereld. Zelf had ze last van een intolerantie tegen synthetische vezels zoals nylon en lycra, waardoor ze jarenlang alleen onflatteus en katoenen ondergoed droeg. Na de geboorte van haar zoon, kwam daar ook nog eens sporadisch urineverlies bij. In 2019 lanceerde ze haar bedrijf Pavone, het Italiaanse woord voor pauw. Onlangs werd zelfs een mannenlijn ontworpen en gelanceerd, die binnen no time was uitverkocht.

Dromen volgen

Urineverlies is nog steeds een groot taboe, vooral voor mannen en ook bij vrouwen. Als Janneke op een beurs staat komen regelmatig vrouwen langs, die zogenaamd het ondergoed voor een ander kopen en niet kunnen vertellen dat het voor hunzelf is. Janneke begrijpt deze vrouwen wel. Zelf heeft ze ook sporadisch te maken met urineverlies. Het begon na de geboorte van haar zoon, die nu 9 jaar is. Het was een zware bevalling. Haar zoon was een sterrenkijker en er was sprake van foetale nood. Er was dreigend zuurstoftekort bij de baby waardoor de knip werd gezet. Deze thuisbevalling was een totale ravage”, zegt Janneke. Op dat moment overzag ze de gevolgen niet. Ze was dolgelukkig met de geboorte van haar prachtige zoon. Pas na een week merkte ze dat ze weinig controle had over haar blaas. “Ik was 28 en dacht dat ik de enige jonge vrouw op de wereld was, die druppels urine verloor.” Cijfers laten echter zien dat één op de drie vrouwen last heeft van urineverlies na de bevalling. Ze was onder behandeling van een bekkenfysiotherapeut, maar de klachten zijn nooit helemaal weggegaan. Nog steeds heeft ze er last van tijdens het sporten. Synthetische inlegkruisjes gaan broeien, iets waar ze absoluut niet tegen kan. Katoenen inlegkruisjes vond ze vrouwonvriendelijk en onpraktisch. Janneke vond het jammer dat er niets op de markt was om urinedruppels op te vangen, wat er ook vrouwelijk en elegant uitziet. Met haar passie voor ontwerpen besloot ze om zelf ondergoed te ontwerpen met een beschermend, absorberend en waterafstotend laagje, dat er mooi uit ziet. Het ondergoed ontwierp ze in eerste instantie voor zichzelf. In die tijd werkte ze in een commerciële functie, die erop was gericht om meer business voor klanten te genereren. Haar creativiteit kon ze daar niet in kwijt. “Ik was eigenlijk een loonslaaf van mijn eigen kapitaal, ik zat vast in een vicieuze cirkel.” Die cirkel werd plots doorbroken toen haar moeder onverwachts op jonge leeftijd overleed. “Ik was er kapot van. Mijn moeder was mijn alles.” Ik was zo intens verdrietig. Ik had geen energie meer voor zaken die veel energie van me vroegen.” De dood van haar moeder zette haar met beide benen op de grond. Ze besefte dat ze niet meer gelukkig was in haar commerciële functie en dat ze zo niet verder wilde. Het geld dat haar ouders hadden gespaard, gaf haar vader aan haar en aan haar zus. Haar moeder stond altijd achter haar creatieve ideeën. Janneke besloot daarom ook om met het geld haar droom waar te maken en haar bedrijf op te zetten. Ook begon ze met een opleiding aan de mode academie waar ze momenteel in het derde jaar zit.

“My dream is to change the world of women’s lingerie

In twee jaar tijd is het bedrijf enorm gegroeid. De orders kwamen binnen en op een gegeven moment lagen overal in huis pakjes klaar voor verzending. Janneke besloot om een eigen werkplek te creëren en liet een atelier in de tuin bouwen. Hoewel haar bedrijf momenteel erg goed loopt, ging het niet helemaal vanzelf. Ze stopte flink wat geld in het bedrijf, maar het eerste jaar gebeurde er vrij weinig. “Er kwamen een paar orders per dag binnen en ik was zó trots. Ik pakte ze vol liefde in en deed ze persoonlijk op de post.” Nu komen er gemiddeld 100 orders per dag binnen. Naast de vrouwenlijn is er sinds kort ook een mannenlijn. Bij mannen is het taboe nog groter. Uit onderzoek blijkt

dat er heel veel mannen met prostaatproblemen zijn. Janneke werd bijvoorbeeld gebeld door een man, die altijd met een zakdoekje in zijn ondergoed liep. “Totaal niet praktisch natuurlijk. Wij vrouwen zijn bijvoorbeeld al gewend om maandverband te dragen tijdens de maandelijkse periode. Voor mannen ligt dat net wat gevoeliger. Vorige week was de week van de incontinentie. Na een bericht in een landelijke krant, waar Janneke ook werd geïnterviewd, was de mannenlijn binnen één dag uitverkocht, dat zegt natuurlijk wel wat. Het probleem van urineverlies bij mannen, is groter dan gedacht.

Bamboe

Het atelier waar alle ideeën bij elkaar komen zit in haar achtertuin in Berkel en Rodenrijs. Hier heeft Janneke haar eigen plek gecreëerd om haar creativiteit tot uiting te laten komen. Na haar eerste ontwerp begon haar bedrijf steeds meer vorm te krijgen. Ze ging op zoek naar een fabriek die zuiver bamboe kon leveren zonder chemische bewerkingen, deze vond ze in China. In Hong Kong en in Italië vond ze ateliers die het ondergoed konden gaan produceren. Het ondergoed wordt via haar webshop verkocht. Pas na een jaar begonnen de orders langzaam binnen te komen. Inmiddels gaat het zo goed dat er onderhandelingen zijn met een derde atelier voor de productie. Alle materialen in de Pavone slips, m.u.v. het kant en elastiek, is gemaakt van bamboe viscose. Dit draagt heerlijk zacht, is uiterst milieuvriendelijk, werkt hypo allergeen en irritatie vrij. Het gebruik van bamboe in het ondergoed van Pavone, heeft nog meer voordelen. Zo voelt het ondergoed aan als zijde, is zacht en soepel vallend. De bamboe kruisjes werken extra absorberend en ademend. Daarbij komt nog dat bamboe meer vocht kan opnemen dan katoen. Bamboe is thermo regulerend en isolerend. Dit betekent dat bamboe verkoelend werkt in de zomer en verwarmend in de winter, ideaal dus! Tenslotte is bamboe duurzaam en sociaal economisch verantwoord. 

Missie

Dat Janneke op zoek ging naar het beste materiaal heeft er onder andere mee te maken dat ze wil dat elke vrouw het kan dragen. Er zijn bijvoorbeeld zoveel vrouwen die worstelen met vaginale ongemakken zoals lichen sclerosus. Dit is een jeukerige en pijnlijke aandoening, die ervoor zorgt dat je vrijwel geen andere stof kunt verdragen dan katoen. Janneke heeft zelf ook jaren alleen maar onelegante katoenen onderbroeken gedragen, omdat ze last had van huidirritatie. De huidirritatie is ontstaan als gevolg van een verkrachting. Als jonge meid ging ze voor haar afstudeerproject voor een jaar in Bolivia wonen waar ze ontwikkelingswerk voor gehandicapte kinderen in sloppenwijken deed. Ze was nog jong, naïef en had weinig van de wereld gezien. Ze woonde tijdelijk bij een gastgezin in, die behoorde tot de elite in Bolivia. In deze periode is ze verkracht door een kennis van het gastgezin. Ze durfde er met niemand over te praten en kropte het op. Als gevolg daarvan ging ze zichzelf obsessief wassen om het ‘vieze gevoel’ weg te krijgen. Dit resulteerde erin dat ze huidirritatieklachten kreeg met een intolerantie tegen synthetische stoffen als gevolg, waardoor ze alleen nog maar katoenen ondergoed kon verdragen. Toen ze in Italië ging studeren en wonen, lachten haar Italiaanse vriendinnen om Janneke’s ondergoed. Ze vonden de onflatteuze katoenen slipjes écht niet kunnen. Zo ontstond langzamerhand het idee om een slip te ontwerpen, die zowel comfortabel als mooi was. Dat idee kreeg na de bevalling van haar zoon nog meer vorm en groeide uit tot Pavone. Met haar werk heeft Janneke ook een missie, namelijk om taboes bespreekbaar maken en de wereld van lingerie beter te maken. Het voelt voor Janneke als een belangrijke missie. Haar levensverhaal zit volledig in Pavone verweven. “We hebben allemaal onze moeilijkheden, maar je hebt als individueel persoon de keuze om je demonen met liefde te omarmen en te aanvaarden. Het is een mooi streven als we liever voor onszelf zouden zijn én voor elkaar.”

Contactgegevens:

Tel: 0851303231

E-mail: info@pavonelingerie. com

www.pavonelingerie.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 16 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 16 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 16 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 17 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24