Foto: Ron Jenner
Foto: Ron Jenner Ron Jenner

Verhaal over topchefs en Michelinsterren in boek Reinold Vugs

Actueel 512 keer gelezen

Zoetermeer -  Tien jaar na het overlijden van topchef Cas Spijkers verschijnt Bon Chef! waarin hotel-restaurant De Swaen in Oisterwijk de hoofdrol speelt. 

De Swaen in het Brabantse Oisterwijk is in de jaren tachtig dé culinaire hotspot van Nederland. Cas Spijkers voert het team in de keuken aan, Piet Rutten is directeur en gastheer. Samen worden ze wel het peper- en zoutstel genoemd. Twee handen op één buik, de blik gericht op de Michelinsterren waarvoor ze keihard knokken. Gasten uit binnen- en buitenland reizen naar Oisterwijk om in de watten te worden gelegd. Koninklijke hoogheden als Prins Bernhard, prins Philip en prinses Christina. Artiesten als Kate Bush, Toon Hermans, Seth Gaaikema, Ronald Giphart, Herman Brood, de Zangeres Zonder Naam, Guido de Wijs, Drs. P, Vader Abraham en André Hazes. De lijst van beroemdheden is nog veel langer. 

De Swaen is een magneet voor toptalenten. Veel grote chefs van nu hebben er staan zweten. Johan van Groeninge, Margo Reuten, Edwin Kats, Nico Boreas, Sergio Herman, Paul Pollux en Jonnie Boer. Ze komen allemaal voorbij in Bon Chef!, samen met andere culinaire toppers als Robert Kranenborg, Robèrt van Beckhoven en Rudolph van Veen. 

Bon Chef! vertelt het verhaal van ambitie en teleurstelling. Van de eerste moeizame vleugelslagen van De Swaen, de vlucht naar grote hoogte en de neergang die later volgt. De Swaen had volgens iedereen die het weten kon het eerste driesterrenrestaurant van Nederland kunnen worden. Wat ging er mis? En waarom? 

Reinold Vugs is zelfstandig journalist en schrijver van romans en historische non-fictie. Hij werkte als middelbare scholier in de weekends als afwasser bij De Swaen en heeft de sterrenjacht van nabij meegemaakt. Reinold Vugs: Bon Chef! De Swaen van Cas Spijkers 206 pagina’s, met meer dan 100 illustraties. Verkoopprijs 24,99, vanaf 1 oktober 2021 verkrijgbaar via de boekhandel (ISBN/EAN: 9789490613020).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38