Het kenmerkende zigzag patroon in het web is hier goed te zien. Foto: Frans Jansen.
Het kenmerkende zigzag patroon in het web is hier goed te zien. Foto: Frans Jansen.

Natuur onder de loep

Actueel 211 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten diverse experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op leuke en bijzondere natuurweetjes. Het is herfsttijd en ook echt spinnentijd. Deze soort is best heel spectaculair. Insectenkenner Frans Jansen schreef dit stukje al in augustus. 

Tijgerinnen in Bentwoud

Na een tip van een bevriende natuurliefhebber spoed ik mij naar het Bentwoud. De routebeschrijving was perfect. Ik zag er direct al een hangen. Vier beeldschone tijgerinnen in hun web. Met de kop naar beneden zoals het hoort. Alleen de vrouwtjes van deze soort bereiken dit formaat en zijn zo fraai getekend. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa maar wordt al een aantal jaren in deze regio waargenomen. Voor mij was dit echter een eerste fysieke ontmoeting. Deze wespspin wordt ook wel tijgerspin genoemd. Dat vind ik eigenlijk ook beter bij ze passen en niet alleen vanwege de tekening. De agressie waarmee zij een daas die het web raakte, besprong, deed mij even terugdeinzen. Als een tijger dook zij er bovenop en schakelde de daas met een enkele beet uit. De mannetjes van deze soort zijn een stuk kleiner en helemaal bruin van kleur. Die heb ik in de nabije omgeving niet kunnen vinden. De paring is een zeer listige onderneming voor de heren. In een informatief stuk van IVN over deze soort lees ik dat het mannetje een van zijn twee genitaliën in het vrouwtje achterlaat. Zo krijgen andere mannetjes geen kans meer en heeft hij nog een klein kansje op een tweede partner. De meeste mannetjes worden na de daad terstond ingesponnen en genuttigd. Waarschijnlijk is dat, gelet op het formaat van deze tijgerinnen, ook hier het geval geweest. Als ze al bevrucht zijn dan zullen er vier goed gevulde cocons in dit hoge gras hangen. Als het gras niet voortijdig wordt weggemaaid, zullen de eitjes in de cocons uitkomen. De jonge spinnen overwinteren daarin en kiezen pas volgend voorjaar hun eigen weg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 14 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 14 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 14 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 15 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24