De therapiepaardjes bezoeken zieken en gehandicapten. Foto PR
De therapiepaardjes bezoeken zieken en gehandicapten. Foto PR

Minipaardjes laten demente ouderen stralen

Actueel 765 keer gelezen

ZOETERMEER - Dementerende ouderen die door zorgmedewerkers vrijwel niet te bereiken zijn, reageren enthousiast op de minipaardjes van Annebé Temminck. 

Door Kees van Rongen

Melanie van der Ham van Palet Welzijn las over het succes van de minipaardjes en vroeg Annebé met haar minipaardjes van Deventer naar Zoetermeer te komen. “De bewoners van De Boomgaerd in Meerzicht en De Rozentuin in Rokkeveen, die allemaal een vorm van dementie hebben, werden er echt blij van,” vertelt Melanie. “Zo zag ik een bewoonster van De Rozentuin zichtbaar genieten van het bezoek van de paardjes James Bont en Jack Frost. Ze streelde de dieren en ontspande volledig. Normaal vraagt ze niets, maar nu vroeg ze of ze met de paardjes naar buiten mocht. Dat hebben we natuurlijk gedaan. In het winkelcentrum Rokkeveen en bij de watertoren hadden de dieren veel bekijks. De mensen reageerden enthousiast op de bewoonster en de paardjes. In De Boomgaerd stond een andere bewoonster erop om de minipaardjes zelf terug te brengen naar de paardentrailer van Annebé. En nu kijkt ze uit naar een nieuw bezoek van de paardjes.”

Annebé Temminck besloot vijf jaar geleden de stichting Therapiepaardje te beginnen. “Ik had één paardje Jip. In Deventer bezocht ik een instelling en dat kreeg de nodige aandacht in de krant. Vervolgens stroomden de verzoeken om met Jip langs te komen binnen.”

Annebé is paardencoach. Inmiddels is Jip overleden, maar heeft Annebé dertien Amerikaanse minipaardjes. “Het zijn kleine, smalle paardjes, die eruit zien als grote paarden. De opleiding van de paardjes duurt één tot twee jaar. Ze luisteren goed naar commando’s. Trouwens alle paarden zijn nieuwsgierige en vriendelijke dieren.” De zogenoemde ‘therapiepaardjes’, vanwege hun therapeutische waarde, bijten niet en trappen niet. “Bovendien schrikken ze niet van mensen die onverwachte bewegingen maken. Het zijn rustige dieren, die zich gemakkelijk laten aaien en knuffelen en dat ook prettig vinden. Dat is leuk voor de mensen, maar ik houd ook nadrukkelijk het welzijn van de dieren in de gaten. Zo gauw ik merk, dat de dieren er genoeg van hebben, stop ik het bezoek. Overigens duurt zo’n bezoek niet langer dan een uurtje.” De minipaardjes zijn niet groter dan een gemiddelde hond. Allerlei locaties van WelThuis, maar ook andere instellingen bezoekt Annebé. Inmiddels zijn al meer dan vijfhonderd bezoeken aan diverse organisaties gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 22 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16