De leerlingen van het Erasmus College zien online, dat zij de eerste prijs winnen van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren. Foto PR
De leerlingen van het Erasmus College zien online, dat zij de eerste prijs winnen van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren. Foto PR

Leerlingen Erasmuscollege winnen Nationaal Filmfestival

Actueel 773 keer gelezen

ZOETERMEER - Maandagavond werden vijf leerlingen uit de derde klas van het Erasmus College landelijk nieuws. Zij wonnen met hun documentaire ‘Plastic’ de eerste prijs van het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS).

Door Kees van Rongen

Helaas voor de leerlingen van het Erasmus College was het Nationaal Film Festival voor Scholieren anders dan andere jaren door de coronaperikelen. “Het NFFS wil deelnemers kennis laten maken met professionele filmmakers, met andere scholieren die films maken en met docenten van andere scholen,” zegt directeur Dorée de Kruijk van het NFFS. “Op de jaarlijkse Festivaldag in september komen zo’n vijfhonderd scholieren en hun docenten deelnemen aan workshops om inspiratie op te doen. Maar helaas kon dat dit jaar niet doorgaan door corona.”
De vijf leerlingen uit de derde klas van het Erasmus College, Izzy van Spengen, Jasmijn Hilgenga, Naomi Walther, Eden Wensveen en Iris Faber, hebben vorig jaar een documentaire gemaakt over plastic in de Erasmus Master Class. In deze documentaire onderzoeken de leerlingen hoe het plasticprobleem kan worden opgelost. De vijf leerlingen maakten zich er niet gemakkelijk vanaf. Het is indrukwekkend hoe zij het probleem het plastic in de oceaan, dat zelfs terug te vinden is in ons voedsel, hebben neergezet. De jury waardeerde het werk van de leerlingen. Zo blijkt uit het juryrapport van het Nationaal Film Festival voor Scholieren. Daarin werd onder meer het volgende vermeld: “Je ziet dat de filmmakers erg betrokken zijn bij de huidige problematiek rondom plastic afval. Er is namelijk grondig onderzoek gedaan naar het onderwerp en er is een diversiteit aan beeldvormen gebruikt om dit onderwerp te belichten.
De documentaire heeft een duidelijk verhaalstructuur, waarin we oorzaak, gevolg en oplossingen krijgen te zien. Het beeld is creatief met zijn dynamische overgangen en het gebruik van stop-motion,” aldus het juryrapport.

De leerlingen zagen online dat zij in de categorie ‘non fictie onderbouw’ tot winnaar werden uitgeroepen. De meiden werden compleet verrast, dat hun documentaire ‘Plastic’ de eerste prijs won. Directeur onderbouw van het Erasmus College, Jan Brouwer, is trots op zijn leerlingen. “Uiteraard komen ze in de schoolkrant en zetten we ze op Facebook. Helaas heeft NFFS niet bekend gemaakt wat ze gewonnen hebben. In voorgaande jaren kregen de prijswinnaars een reis naar een soortgelijk festival in Griekenland, Ierland, Oostenrijk, Kroatië of Spanje. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10