Afbeelding
Robbert Roos

Tentoonstelling Gerart Kamphuis sluit dertig jaar lesgeven af

Actueel 1.252 keer gelezen

Zoetermeer - Gerart Kamphuis is als kunstenaar en etser het grootste deel van zijn leven actief in de kunstwereld. Daarnaast gaf hij ruim dertig jaar teken- en schilderlessen op basisscholen en middelbare scholen in Zoetermeer. Als eerbetoon aan zijn oeuvre en als dank voor alle lessen toont CKC & partners de komende tijd een overzicht van zijn werk. 

Door Robbert Roos

“Een kunstenaar word je niet; dat ben je”, stelt Gerart Kamphuis. Het tekenen en schetsen zat er dan ook al vroeg in bij hem. “Ik was altijd bezig met creëren.” In al zijn werken, of het nu schilderijen, tekeningen of installaties zijn, komt het thema water terug. “Ik weet nog goed dat mijn vader een volkstuintje had op de plek waar nu de wijk Rokkeveen ligt”, vertelt hij openhartig. “Een keer vroeg hij mij om een gieter water te halen uit het slootje naast het tuintje. Toen ik in het water keek werd ik bevangen door alles wat ik zag. De plantjes en waterdiertjes, maar ook hoe het beeld en de weerspiegeling veranderde als het water in beweging was. Dat fragment staat me nog altijd helder voor de geest en heeft me nooit meer losgelaten.”

Tentoonstelling
Met de zomervakantie van 2021 kwam er na 30 jaar een einde aan Gerarts lessen op scholen. Door de maatregelen rondom corona was een officieel afscheid toen niet mogelijk. Aanleiding voor CKC & partners om Gerart nu alsnog een afscheidstentoonstelling aan te bieden. “Ik voel me zeer vereerd”, geeft hij, bescheiden als hij is, toe. “Op de begane grond komen zo’n 250 werken van leerlingen van de scholen te hangen die gemaakt zijn naar aanleiding van het thema ‘koning’, de andere drie verdiepingen richt ik in met eigen werk. Ik wil graag een tijdlijn laten zien van het werk dat ik de afgelopen 30 jaar heb gemaakt.” Gerart mag dan trots zijn op deze tentoonstelling; toch is hij het liefst aan het werk. “In de cocon van mijn atelier heb ik heb geen publiek nodig, daar ben ik een met mijn werk.”

Opleiding
Gerart werd geboren in de John McCormickstraat en groeide op in Zoetermeer. Hij ging naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en vervolgens naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. “Mijn werk in die tijd was vooral zwart/wit. Later kwam daar voorzichtig een beetje rood bij. Die regels legde ik vooral mezelf op”, geeft hij eerlijk toe. “Dat had ik op de een of andere manier nodig om mezelf te toetsen. Later heb ik dat losgelaten om mezelf zoveel mogelijk ruimte en vrijheid te geven. Ik heb meer ideeën dan ik uit kan werken.”
Lessen op scholen
Gerart trouwde en kreeg samen met zijn vrouw vijf kinderen. “Mijn vrouw en ik werkten beiden parttime. Tijdens een tentoonstelling ontmoette ik dichteres Johanna Hell. Volgens haar zou ik mijn teken- en schilderkunst goed over kunnen brengen op schoolgaande kinderen.” Aan dat idee moest Gerart eerst even wennen. Pas een jaar later nam hij alsnog contact op met Marjo Worms van de gemeente Zoetermeer. “Ik zei haar; ik wil het een maand proberen, als het niet bevalt moet jij het maar weer goedmaken met die scholen.”

Grootste compliment
Maar zover kwam het niet. Gerart startte met workshops van drie lessen en raakte direct enthousiast. “Ik kreeg alle vrijheid. Kinderen zijn zo onbevangen en durven nog echt alles te tekenen. Het geeft veel voldoening om aarzelende kinderen op te peppen en na afloop te zien hoe trots ze zijn op hun werk. Toen ik een keer in een gang van een school liep klonk er gejuich uit de klas om dat ik er weer was. Die waardering is het grootste compliment wat je kunt krijgen.” De lessen mogen dan zijn gestopt; het werk gaat door. “Een kunstenaar gaat niet met pensioen maar sterft het liefste in het harnas.” De opening van de tentoonstelling bij CKC & partners door wethouder Robin Paalvast is zondag 26 september om 15.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os 28 mrt, 12:11
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air 28 mrt, 11:47
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14