Een torenvalk kan zijn kop wel 180 graden draaien. Foto: Winfried van Meerendonk
Een torenvalk kan zijn kop wel 180 graden draaien. Foto: Winfried van Meerendonk

De torenvalk in de groenrubriek

Actueel 441 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten diverse experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op leuke en bijzondere natuurweetjes. Deze week vertelt bioloog Winfried van Meerendonk over de torenvalk, het kleinere familielid van de slechtvalk.

Torenvalk spiedt en speurt al “biddend” in het rond

De torenvalk is in Zoetermeer geen onbekende en met de aanleg van de Nieuwe Driemanspolder hebben al heel wat mensen deze roofvogel gezien. Toch worden torenvalken vaak aangezien voor sperwers en andersom, maar er zijn duidelijke verschillen. De vleugels van de torenvalk reiken bijna tot aan de staartpunt terwijl die van de sperwer duidelijk korter zijn. De vleugels van de sperwer zijn relatief kort en breed om razendsnel tussen bomen door te kunnen manoeuvreren om de prooi te grijpen, doorgaans zangvogels maar ook wel duiven. De torenvalk heeft een totaal andere jachtwijze want deze staat vaak te “bidden” in de lucht. De kop wordt stil gehouden terwijl het lichaam beweegt. Zo vliegt de torenvalk dan tegen de wind in met dezelfde snelheid als de wind. Op deze manier speurt hij de grond af naar veldmuizen, woelmuizen en mollen maar ook regenwormen, grote insecten en soms een jonge vogel. 

In Zoetermeer werden in het verleden veel nestkasten opgehangen door leden van de toenmalige Vogelwerkgroep Zoetermeer waar de torenvalken gretig gebruik van maken. Van nature gebruiken ze oude kraaiennesten, maar nestkasten zijn tegenwoordig favoriet. Ze leggen wel 4 tot 6 eieren op een ondergrond van houtsnippers. Ondanks dat staat de torenvalk nu op de rode lijst van Vogelbescherming Nederland te boek als kwetsbaar. De oorzaak heeft te maken met het voedselaanbod en mogelijk de toename van buizerd en havik. Er is een gestage achteruitgang zichtbaar en de buizerd is tegenwoordig de algemeenste roofvogelsoort in ons land.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 5 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 9 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 22 uur geleden
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 23 uur geleden
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 23 uur geleden
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen gisteren
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen gisteren
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16