Joke Verplanke bij de ingang aan de Houtkade van de Nieuwe Driemanspolder (Leidschenveen) toont het sloopafval, dat zij eerder dit jaar opraapte. Foto Kees van Rongen
Joke Verplanke bij de ingang aan de Houtkade van de Nieuwe Driemanspolder (Leidschenveen) toont het sloopafval, dat zij eerder dit jaar opraapte. Foto Kees van Rongen

Joke: ‘Doe ook mee aan opruimactie’

Actueel 427 keer gelezen

ZOETERMEER - Aan de World Cleanup Day, de wereldwijde opruimactie, deden vorig jaar 20 miljoen vrijwilligers uit 180 landen mee. Zaterdag 18 september is het weer Cleanup Day. Joke Verplanke roept mensen op mee te helpen afval op te ruimen. Bij de ingang aan de Houtkade van de Nieuwe Driemanspolder (Leidschenveen) begint zij om 10.30 uur.

Door Kees van Rongen

“Ik hoop, dat meer mensen mee doen,” zegt Joke. Overigens beperkt zij zich niet tot deze ene zaterdag. “Bijna dagelijks wandel ik in de Nieuwe Driemanspolder. Ik heb altijd een zak bij me om weggegooide mondkapjes, blikjes en flesjes in te doend. Eigenlijk wil ik helemaal niet de rommel opruimen van andere mensen. Maar als er geen rotzooi ligt, hebben de mensen ook niet de neiging om hun afval op straat te gooien. Ik pleit voor een afvalvrije polder. Ik wil graag een ambassadeursgroep oprichten met mensen die campagne willen voeren.”
Een half jaar geleden liet zij wethouder Jakobien Groeneveld al zien, dat voor de versteviging van de wandel- en fietspaden in de Nieuwe Driemanspolder sloopafval is gebruikt. Op één dag werden tientallen zakken vol puinafval door vrijwilligers verzameld. De wethouder beloofde de aannemer hierop aan te spreken om de rotzooi te ruimen, maar sindsdien heeft Joke Verplanke niets meer vernomen. Zelf heeft ze nog een zak met puinafval staan. Zij hoopt een kunstenaar te kunnen inspireren er een kunstwerk van te maken.
“Bij mijn wandelingen vind ik vooral veel mondkapjes. Er zijn zelfs mensen die het mondkapje in een plastic zakje doen en dan op die manier in de natuur weggooien. Waarom nemen de mensen hun afval niet mee naar huis? Fietsers smijten hun drinkflesjes achteloos in de berm. Mensen voeren de eendjes en het zakje waar het brood inzat, wordt vervolgens in de natuur gegooid.”
Het is bekend, dat veel scholen in hun lessen de kinderen wijzen om afval niet op straat te gooien. De kinderen leren over de gevolgen van zwerfafval voor mens, dier en natuur. Diverse scholen houden ook geregeld opruimacties in de omgeving van het schoolgebouw. Daar de scholen zaterdag 18 september gesloten zijn, hebben verschillende scholen woensdag hun Cleanup Day gehouden. Ook GroenLinks Zoetermeer en wijkaannemer Vermeulen Groep doen mee aan World Cleanup Day. Wie aan de opruimactie in de Nieuwe Driemanspolder van zaterdag 18 september 10.30 uur wil deelnemen, kan zich aanmelden bij Joke Verplanke, tel. 06-21574232.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10