Voorlezen is zo goed voor de taalontwikkeling. Foto: Leonie Bierhuizen
Voorlezen is zo goed voor de taalontwikkeling. Foto: Leonie Bierhuizen

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers

Actueel 522 keer gelezen

Zoetermeer- Deze herfst trekken de vrijwilligers van De VoorleesExpress er weer op uit om voor te lezen aan kinderen met een taalachterstand. Om alle 50 aangemelde gezinnen te kunnen helpen zijn er de komende weken nog 15 voorlezers en 3 coördinatoren nodig.

Door Gitta Fleuren

“Het is geweldig om te doen. Je maakt kinderen en gezinnen heel blij en er is een groot effect op de taalontwikkeling”, aldus Leonie Bierhuizen. Ze kan het weten want na een aantal jaren voorlezen werd ze coördinator en werkt nu betaald als projectmedewerker bij De VoorleesExpress. Ze is een doorgewinterde voorlezer. 

Interactief voorlezen
De VoorleesExpress is een project om de taalontwikkeling en het voorleesplezier van kinderen tussen twee en acht jaar te bevorderen. Een voorlezer leest twintig keer voor bij een gezin thuis of online. De voorlezer laat ouders en kinderen kennis maken met interactief voorlezen, boekjes en taalspelletjes. Samen met het gezin wordt gekeken hoe het voorlezen het beste in de thuissituatie past. Alle voorlezers krijgen de training ‘interactief voorlezen’ voordat ze starten.
Iedereen die vrijwilliger wil worden, kan zich opgeven. “Maar het is belangrijk dat je van voorlezen houdt en met kinderen kan opschieten”, vertelt Bierhuizen. “ Er is veel onderzoek naar gedaan: kinderen die thuis worden voorgelezen hebben vaak een sterkere taalontwikkeling. Met voorlezen bied je taal op een leuke manier aan en als iets leuk is leer je ook makkelijker. Soms speel je ook taalspelletjes, kwartetten, memory. want ook dat is zeer stimulerend voor de taalontwikkeling. De bedoeling is dat in de 20 weken dat er een voorlezer thuis komt, de ouders het gaan overnemen. Voorlezen zit niet in elke cultuur en niet in elke gezinsgewoonte.

Rupsje Nooitgenoeg
‘ Rupsje Nooitgenoeg’ is nog steeds populair bij kinderen, maar ook zoekboeken, boeken over dinosaurussen, prinsessen, dieren, monsters. Voor elk kind heeft De Voorleesexpress wat wils want elke voorlezer krijgt een bibliotheekabonnement. “Op dit moment is het lezen vooral bij de mensen thuis. Mensen die extra voorzichtig moeten zijn kunnen eventueel online voorlezer worden.”

Op dit moment is De Voorleesexpress matches aan het maken tussen voorlezers en gezinnen. Wilt u zich aanmelden, of meer informatie, neem contact op met Annemarie Hut via zoetermeer@voorleesexpress.nl of 06-11720398

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie gisteren 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1