Bevrijdingsfestival in 2018. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag
Bevrijdingsfestival in 2018. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag

Zorgen over voortbestaan van festivals in de stad

Actueel 480 keer gelezen

Zoetermeer - Netwerk Zoetermeer en de gemeente zijn in een impasse beland over de subsidie en de btw die daarover moet worden betaald. Dit zou neerkomen op een bedrag van een ton. Als de gemeente hiervoor geen compensatie geeft, belandt Netwerk Zoetermeer in de rode cijfers.

Door Hélène Ouwerkerk

Veelvuldige gesprekken hebben tot op heden nog niet tot een oplossing geleid en daarom heeft Netwerk Zoetermeer het overleg met het college van B&W tijdelijk opgeschort. Volgens Charlie Aptroot, voorzitter van Netwerk Zoetermeer, zetten diverse ontwikkelingen de continuïteit van de organisatie onder druk. Volgens hem zijn de problemen veroorzaakt door een eenzijdig handelen van de gemeente Zoetermeer.
Tot en met 2018 had Netwerk Zoetermeer een unieke subsidierelatie met de gemeente en was daardoor vrijgesteld van btw afdracht. Echter in 2019 veranderde dit en was er sprake van een inkooprelatie waardoor Netwerk Zoetermeer wel btw moet afdragen. Het Netwerk klopte aan bij het college met het verzoek de positie te veranderen of compensatie te geven voor de btw. Dit moet dan worden gegeven door het btw-compensatiefonds. “Wethouder van Driel heeft in het laatste bestuurlijke overleg gemeld dat de kans bestaat dat het fonds de aanvraag niet zal honoreren waardoor Netwerk Zoetermeer alsnog voor de kosten opdraait”, aldus Aptroot in een brief aan leden van de businessclub. “Dat zou betekenen dat Netwerk Zoetermeer zelf een ton per jaar moet bijleggen van de algemene reserves waardoor een negatief vermogen ontstaat. Het bestuur kan hier niet mee uit de voeten.”
Wethouder
Volgens wethouder Margreet van Driel (oa citymarketing) is Netwerk Zoetermeer veel te voorbarig in haar reactie. “Het college heeft besloten over het jaar 2019 aan Netwerk Zoetermeer het subsidievoorschot te verstrekken en deze BTW vervolgens zelf terug te vragen in het BTW-compensatiefonds. Zo kan Netwerk Zoetermeer haar jaarstukken 2019 afsluiten en haar eigen fiscale verplichtingen voor dit jaar nakomen. Netwerk Zoetermeer zal vervolgens bezwaar maken. Dat dwingt de Belastingdienst tot een concreet antwoord, waardoor voor alle partijen duidelijkheid ontstaat. Ook voor de jaren daarna. Netwerk Zoetermeer loopt in haar berichtgeving op het antwoord van de Belastingdienst vooruit. Zowel Netwerk Zoetermeer als de gemeente zijn nog in afwachting van dit besluit, waarbij de inschatting van de gemeente is dat de BTW gecompenseerd gaat worden. Als dit toch niet het geval is gaan we kijken naar oplossingen”, aldus Van Driel.

Festivals

Maar de impasse over de btw is niet de enige scheur in de relatie tussen de gemeente en Netwerk Zoetermeer. Charlie Aptroot, thans voorzitter van Netwerk Zoetermeer, maakt zich grote zorgen over het voorbestaan van populaire evenementen als Culinair Zoetermeer en Bevrijdingsfestival.

“In 2020 zijn onverwacht de citymarketingactiviteiten bij de stichting weggehaald en is de subsidierelatie met Netwerk Zoetermeer door de gemeente beëindigd. Deze onzekerheid bedreigen de continuïteit van Netwerk Zoetermeer als externe uitvoeringsorganisatie. Bovendien twijfelt de wethouder eraan of Culinair Zoetermeer nog wel past in de nieuwe citymarketingstrategie en zijn er plannen om Bevrijdingsfestival onderhands aan te besteden”, zegt het bestuur in haar brief aan de leden van de Businessclub.
Charlie Aptroot vindt de ontstane situatie onbegrijpelijk. “De gemeente mag uiteraard zelf bepalen hoe ze zaken willen uitvoeren en heeft natuurlijk het recht om dingen te veranderen. Dat is aan de gemeente. Maar Bevrijdingsfestival en Culinair Zoetermeer zijn zulke populaire gratis evenementen voor de Zoetermeerders. Het is uniek dat de ondernemers en horecagelegenheden samen met de gemeente dit op touw zetten. Als de gemeente zich terugtrekt dan zal het niet mogelijk meer zijn om dit gratis neer te zetten en gaan we naar een betaald festival. Je kan niet verwachten dat de ondernemers hier alleen voor opdraaien”, zegt Aptroot tegen het Streekblad. “Een dergelijke situatie zou grote gevolgen hebben voor de organisatie van Netwerk Zoetermeer. De businessclub blijft uiteraard bestaan maar of de organisatie dan nog wel activiteiten voor Zoetermeer op touw kan zetten is dan maar zeer de vraag.”
Charlie Aptroot (voorheen burgemeester) is zelf sinds april van dit jaar voorzitter van Netwerk Zoetermeer. “De discussie over de BTW en de subsidie was toen al een jaar gaande. Ik had goede hoop dat het voor de zomer zou zijn opgelost maar dat is niet het geval. Het was dus nodig dat wij duidelijkheid hierover geven aan de leden van de businessclub”, zegt hij.
Netwerk Zoetermeer heeft het overleg met de gemeente gestaakt. “Er wordt al een jaar gepraat en we komen er niet uit. We willen nu druk op de ketel zetten zodat we er uit komen”, zegt Aptroot. De voorzitter hoopt dat de afspraken uit het verleden kunnen worden gecontinueerd.
Gemeente
Wethouder Margreet van Driel reageert op de woorden van Aptroot. Volgens haar is er absoluut geen sprake van dat de gemeente de stekker uit Culinair Zoetermeer en Bevrijdingsfestival wil trekken. “Netwerk Zoetermeer is een gewaardeerde partner van de gemeente. De gemeente is positief over de samenwerking met Netwerk Zoetermeer en wil graag een oplossing voor de situatie die is ontstaan”. Ze bestrijdt dat er geen subsidie voor het festival wordt gegeven. “Het festival Culinair Zoetermeer bestaat al ruim twee-en-twintig jaar en is voor veel inwoners een evenement waar jaarlijks naar wordt uitgekeken. Voor het organiseren van dit evenement is dan ook subsidie gegeven voor zowel 2020 als voor 2021. Dat dat door corona niet kon doorgaan betreuren we als gemeente zeer. Het is een festival wat we als gemeente heel graag behouden voor de stad en waar we ons de komende jaren voor zullen inzetten.” Ook het onderhands aanbesteden van het Bevrijdingsfestival is volgens Van Driel bestuurlijk niet aan de orde geweest. “Als blijkt dat de gemeente de BTW kan terugvorderen dan is er impliciet sprake van een inkooprelatie met NZ. In dat geval moet het festival wettelijk gezien aanbesteed worden. Heeft de gemeente een subsidierelatie met NZ, dan blijft de situatie in principe ongewijzigd”, aldus de wethouder.
Hoe hoog de subsidiebedragen voor 2022 zijn, kon de wethouder bij het ter perse gaan van deze krant niet zeggen. Dit wordt verder uitgezocht door haar woordvoerder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air 23 uur geleden
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders gisteren
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve gisteren
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo gisteren 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47