Gezellig een drankje doen maar de horeca zucht onder personeelstekort. Foto: Gerard van Warmerdam
Gezellig een drankje doen maar de horeca zucht onder personeelstekort. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Restaurants kampen met een groot tekort aan personeel

Actueel 485 keer gelezen

Zoetermeer - De Zoetermeerse horeca heeft een probleem. De opluchting was groot toen de restaurants en terrassen weer open mochten. Maar nu blijkt dat er een groot tekort aan werknemers is. De grote vraag is waar ze vandaan moeten komen.

Door Hélène Ouwerkerk

Edwin Degen, eigenaar van The Old Pal en Spetters en tevens voorzitter van de afdeling Zoetermeer van Horeca Nederland, bevestigt het probleem. “Ik ken geen horecagelegenheid die geen vacatures heeft. Vooral aan oproepkrachten is een groot gebrek”, zegt hij. Volgens hem heeft de overheid het probleem zelf veroorzaakt. “Eerst moesten we onze zaken sluiten en nu weer open zijn, blijken veel jonge medewerkers werk hebben gevonden bij diezelfde overheid bij de GGD-callcenters of bij de priklocaties.” Degen hoopt dat als voldoende mensen zijn ingeënt de mensen de weg weer naar het werk in de horeca terugvinden. “We moeten als werkgevers laten zien dat we stabiliteit, goede arbeidsvoorwaarden en gezelligheid bieden. Alleen met deze opstelling zullen we de werknemers weer terughalen”, zegt hij. “We moeten er vooral voor waken dat we geen personeel bij elkaar wegkapen.”
Ook René Bogaardt, eigenaar van onder andere Clooney en Pavarotti, kampt met personeelstekort. “De gasten hebben gelukkig veel zin om de horeca te bezoeken”, zegt hij. “Zelf heb ik werknemers uit Spanje gehaald. In Spanje is de werkeloosheid hoog en deze mensen willen graag een paar maanden hier werken. Als in september de strandtenten weer sluiten, hoop ik dat parttimers van het strand hierheen komen.” Hij bevestigt de woorden van Edwin Degen dat werknemers een goede beloning moeten krijgen. “Om die reden hebben wij een behoorlijk salarisrondje gedaan voor de keyspelers in onze organisaties”, zegt hij.
Hofstede Meerzigt is vanaf deze week twee weken dicht vanwege de zomersluiting. Ook hier speelt personeelstekort een rol. Sommelier Sermad Wartan: “We hebben de keuze gemaakt om met het hele team tegelijk met vakantie te gaan om de kwaliteit te waarborgen. Sinds we weer open zijn, zijn we avond aan avond vol. Als we open zouden blijven dan zou dat een puzzel in de roosters betekenen want we hebben niet de luxe van een grote brigade”, vertelt hij. “Ook bij de Hotelschool en de horeca-opleidingen zijn dit jaar minder aanmeldingen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31