Afbeelding

Zoetermeers project stimuleert coronavaccinatie

Actueel 338 keer gelezen

Zoetermeer - De GGD, Gemeente Zoetermeer en inZet werken samen om informatie te geven over de coronavaccinaties. Bewoners kunnen zonder afspraak langs bij de pop-up locaties voor het Janssen-vaccin. Daarnaast wordt er hulp aangeboden bij het invullen van de gezondheidsverklaring of het maken van een digitale afspraak.

Door Marieke Nieuwenburg

Het doel van het project is dat meer mensen zich laten vaccineren. “We kijken waar de vaccinatiegraad achterblijft”, zo vertelt Leoni Hofland, basisarts en projectleider van de GGD. “We willen de drempel verlagen zodat iedereen gemakkelijk een prik kan halen.” Ook wordt er extra informatie gegeven. “We zijn er niet alleen om daadwerkelijk de prik te zetten. Wij gaan ook graag het gesprek aan.” Zo is er ook een arts aanwezig op de locatie aan wie vragen kan worden gesteld.
Het project loopt nu vijf weken. “De reacties zijn positief”, vertelt Femke Boerkamp van van Stichting Piëzo onder InZet. InZet stelt twee locaties beschikbaar waardoor de GGD op 4 middagen kan prikken.
Momenteel prikt de GGD op de pop-up locaties alleen met het Janssen-vaccin. “Het grote voordeel van dit vaccin is dat je na één prik klaar bent”, vertelt Femke. Als iemand liever een ander vaccin wil, maar moeite heeft met een digitale afspraak maken, kan hij of zij terecht voor hulp. Daarnaast kunnen mensen ondersteuning krijgen bij het invullen van de gezondheidsverklaring. “Er zijn vrijwilligers aanwezig die mensen kunnen ondersteunen.”, zo vertelt Femke. Zij helpen bijvoorbeeld mee met het vertalen van de folders.
Tijdens het project wordt er gekeken waar nog veel twijfels zijn en hoe deze kunnen worden weggenomen. “We willen graag een open sfeer”, zo vertelt Leoni. Om dit doel te bereiken, werkt de GGD samen met sleutelfiguren. “Dit zijn bijvoorbeeld mensen in de wijk die bij een buurthuis werken of een contactpersoon binnen een kerk of moskee.” Via deze sleutelpersonen worden bijvoorbeeld voorlichtingen gegeven.
Iedereen boven de 18 jaar kan een Janssen-vaccin halen bij de pop-up locaties. Hiervoor zijn er vier middagen georganiseerd waarbij mensen geen afspraak hoeven te maken. Dinsdag 10 augustus van 13.00 tot 17.00 uur bij de AmbachtenWerkplaats, Teldersrode 25. Vrijdag 6 augustus en vrijdag 20 augustus van 13.00 tot 17.00 uur bij inZet Meerzicht, Uiterwaard 21. Voor hulp bij het invullen van de gezondheidsverklaring of het maken van een afspraak kan iedereen dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur terecht op Uiterwaard 21 in Meerzicht en in Buytenwegh op de Cesar Franckrode 62-64.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09