Kinderen maken kennis met beroepen. Foto: Stichting Piëzo
Kinderen maken kennis met beroepen. Foto: Stichting Piëzo

Piëzo laat kinderen hun talenten ontdekken

Actueel 332 keer gelezen

Zoetermeer - Kinderen krijgen een brede blik op beroepen en ontdekken hun eigen talenten. Dat is het doel dat de Piëzo TalentenAcademie al vijf jaar nastreeft in Zoetermeer.

Bij de Piëzo TalentenAcademie ontdekken kinderen van 9 tot 14 jaar uit vier wijken in Zoetermeer de wereld! Zij krijgen wekelijks les, niet over rekenen en taal, maar over sectoren als gezondheidszorg, techniek of bijvoorbeeld politiek, orde en veiligheid. Gastdocenten: een timmerman, een fysiotherapeut, een advocaat of bijvoorbeeld de burgemeester geven lessen en ontvangen de kinderen op hun werkplek.
“In 2016 is de Piëzo TalentenAcademie begonnen met financiële steun van de gemeente Zoetermeer en Fonds 1818” vertelt Jocelyn Heidweiller, projectleider vanaf het begin. “We zijn gestart met het opbouwen van ons netwerk bij scholen in de wijken. Zij waren meteen enthousiast over ‘ons concept’ waardoor de lessen vol stroomden met geïnteresseerde kinderen”.
Al snel kreeg de Piëzo TalentenAcademie de huidige vorm, in een blok van zes tot acht weken krijgen kinderen de gelegenheid om zich te verdiepen in beroepen die horen bij een specifieke sector. Vrijwillige beroepsbeoefenaars geven samen met onze professionals en vrijwilligers invulling aan de lessen en werkbezoeken en nemen de kinderen mee in ‘alle ins en outs’ van hun beroep.
Droomberoep
“Het mooie is dat wanneer kinderen erachter komen dat hun droomberoep niet haalbaar voor ze is, ze vaak direct ontdekken wat ze wel kunnen worden”, aldus Jocelyn. “Een meisje wilde heel graag in een ziekenhuis werken en chirurg worden en vertelde dat ze echt niet tegen bloed kan. Tijdens het werkbezoek aan het LangeLand Ziekenhuis ontdekte ze dat er in het ziekenhuis nog tal van leuke beroepen zijn waar geen bloed bij komt kijken en dat haar toekomstbeeld om in een ziekenhuis te werken dus wel haalbaar is.”
Door de jaren heen is het netwerk van professionals die een bijdrage leveren aan de Piëzo TalentenAcademie groter geworden. Zo brengen raadsleden en ook de burgemeester graag een bezoek aan de kinderen en zetten Snowworld, de Ambachtenwerkplaats, hotels, ons ziekenhuis en de brandweerkazerne de deuren open.
Gemiddeld 240 kinderen doen jaarlijks mee. David is één van de oud-deelnemers aan de Piëzo TalentenAcademie geweest. David: “Ik vond het altijd leuk om mee te doen. We gingen naar plekken toe waar anderen niet snel komen zoals de haven van Rotterdam en de Apple Store in Den Haag”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1