Patricia Datau (r) knuffelt met haar gast én vriendinnetje Eva (1) bij het speelhuisje.
Patricia Datau (r) knuffelt met haar gast én vriendinnetje Eva (1) bij het speelhuisje.

Kinderen en ouders helemaal op hun plek bij ‘t Nestje

Actueel 1.268 keer gelezen

Zoetermeer - Wie net ouder geworden is, zal het ongetwijfeld herkennen: even op stap gaan is niet meer zo simpel met een kind. Voordat je de luiertas hebt gepakt en je kind een jas aanheeft ben je gerust een halfuur verder. Eenmaal op locatie is het schakelen hoe je je kind vermaakt tussen de slaapjes door. Dat het ook anders kan, bewijst de creatieve Patricia Datau met Familiecafé ’t Nestje. “Als ik een knuffel krijg van de kids, dan smelt ik gewoon!” 

Door Marit Nikerk

Bezoekers van de Dorpstraat hebben het vrolijke familiecafé wellicht al gespot. ‘t Nestje is een kids concept store: een lunchroom, winkeltje én ontmoetingsspeelplek ineen. Kinderen zijn volwaardige gasten en krijgen een apart menu met kinderbestek, kunnen zich uitleven in en om het speelhuisje of gerust de hele zaak doorkruipen. Voor Patricia is deze plek een droom die uitkomt. “Het is ontstaan vanuit een gemis dat ik zelf voelde toen ik moeder werd van mijn twee kinderen.” Wanneer ze zocht naar een kindvriendelijk café, stuitte ze op wat onhandigheden. “Ik kon nergens mijn grote buggy voor de tweeling kwijt en ruimte voor baby’s om te kunnen kruipen was er niet echt,” legt ze uit. “Vervolgens merkte ik als ik borstvoeding gaf dat mensen me toch raar aankeken. En bij het verschonen was de vraag waar dat kon, terwijl het wel omschreven werd als een kindvriendelijk café. Toen dacht ik: dat moet anders kunnen.”
Liefde
Inmiddels zijn we vier jaar verder en zijn haar fantasieën werkelijkheid geworden. Patricia heeft haar plek gevonden in de Dorpsstraat. ‘t Nestje past goed tussen alle specialiteitenzaken en bij het dorpse, warme karakter. Voor Patricia is het haar eerste ervaring als ondernemer, waarbij ze nog eens startte in coronatijd. “Het is wel spannend, maar de liefde in mijn hart om dit neer te zetten was veel groter dan mijn angst,” vertelt Patricia enthousiast. Haar passie is terug te zien in haar huiselijke café. De kleinste bezoekers krijgen een eigen menukaart, waarbij zelfs baby’s vanaf 6 maanden een hapje kunnen mee eten. De gerechten op de volwassenmenukaart zijn geïnspireerd op de Indonesisch-Perzische keuken. “Ik wilde echt mijn familie laten zien,” vertelt Patricia. “Mijn vader is Indonesisch en ik ben getrouwd met een Perzische man. Ik wil graag laten zien wie wij zijn vanuit huis, zodat we die warmte kunnen uitstralen.”
Vrienden
Tijdens het interview komt ook de eenjarige Eva nog even gezellig buurten bij Patricia. Want tussen het serveren door speelt Patricia ook graag met haar kleine bezoekers. “Het leukste vind ik de kinderen die helemaal vanaf de deur naar mij toe komen rennen. Dan geven ze me achter de bar een knuffel. Dat is het allerleukste van allemaal.” Ook als ouder heb je makkelijk aanspraak als je kind met een ander kind speelt. “Soms kun je je best alleen voelen als ouder zijnde en hier kun je gewoon met elkaar socializen.”
Onlangs organiseerde Patricia samen met Kinderboekwinkel Sylvester een voorleesontbijt. Ook houdt ze regelmatig kinderfeestjes. Heeft ze nog plannen voor de toekomst? “Ik zou het hartstikke leuk vinden - want ik heb een modeachtergrond - om ook ooit een keer te beginnen aan een kledinglijn voor gezinnen.” Maar dat is nog voor de verre toekomst benadrukt ze; nu gaat haar hart uit naar haar familiecafé behouden zoals het nu is. “Ik ben blij met hoe het is ontvangen. Veel gasten herkennen mijn gemis. Ik heb ouders gehad die over de drempel stapten en opgelucht adem haalden. De kinderen gingen lekker spelen en die ouders waren ontspannen.” Alleen naar huis gaan is een dingetje, lacht ze. “Sommige kinderen willen niet meer naar huis. Dan zeggen de ouders: ‘nou, doe nog maar een bakkie’.”
Familiecafé ‘t Nestje ligt aan de Dorpsstraat 117a, in de zijstraat bij de Zoetelaar. Jong en oud is, ook zonder kinderen, welkom van dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur. Zie ook https://tnestje.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 15 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 18 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16