Wolfram Querfurth blij verrast met Publieksprijs Kunst en Cultuur. (Foto: Ron Jenner)
Wolfram Querfurth blij verrast met Publieksprijs Kunst en Cultuur. (Foto: Ron Jenner)

“Er mogen wel meer nestjes voor kunstenaars komen”

Actueel 95 keer gelezen

Totaal verrast was Wolfram Querfurth toen vorige week bekend werd gemaakt dat hij de publieksprijs Kunst & Cultuur had gewonnen. “Ik dacht ik ben kansloos tussen die jonge honden. Ik vind het ongelooflijk”, aldus Querfurth.

Zoetermeer - Niet verwacht maar daarom zeker niet minder blij is de kunstenaar. “Ik heb jaren in de reclame gewerkt maar heb altijd tijd vrijgemaakt om ook creatief bezig te zijn”, vertelt Wolfram Querfurth. “Nu ben ik gepensioneerd en heb ik meer tijd.”

Volgens Wolfram Querfurth mag de gemeente wel wat meer aan cultuur doen. “Ik heb altijd fantastisch gewerkt maar de cultuur is in Zoetermeer wel een beetje dun gezaaid. We mogen best wat meer nestjes maken voor de kunstenaars”, zegt hij. “Kunst is per slot van rekening de oorsprong van elke innovatie.”

Wolfram Querfurth werkt in zijn Q-seum dat hij heeft gevestigd in zijn voormalige bedrijfspand aan de Industrieweg. Daar creëert hij grote, kleurige kunstwerken. Vaste openingstijden houdt hij niet aan. “Als iemand belt, dan ga ik open”, zegt hij. Voor Querfurth is interactie met andere kunstenaars heel belangrijk. “Ik vind het fijn als stagiaires bij mij komen werken. Het is dé manier om bij te blijven. Ze leren van mij en ik leer van hen.” Maar het zijn niet alleen beeldend kunstenaars die Querfurth graag om zich heen heeft. “Ik ben altijd op zoek naar cohesie”, legt de kunstenaar uit. “Er waren vergevorderde plannen dat Greg & Baud haar intrek in mijn Q-seum zou nemen nu zij het Kwadrant Theater moesten verlaten. Helaas is het niet gelukt vanwege eisen van de gemeente over verkeer en parkeren. Ik vind het jammer. Maar vind het wel heel fijn dat Greg & Baud zijn voorstelling Mirad bij mij heeft gespeeld. Wat dat betreft, hebben die contacten wel ergens toe geleid”, zegt hij. De blijdschap voor de erkenning en de bijbehorende geldprijs is bij de kersverse winnaar groot. Maar misschien nog groter is de blijdschap over het bijbehorende beeld van het Visdiefje van kunstenaar Fieke Hordijk die voor iedere uitreiking een nieuw en uniek exemplaar maakt. “Fieke is een geliefde kunstenaar van mij. Ik ben heel blij met dit beeld”, aldus Wolfram.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22