Afbeelding

Filmportret in twee delen over Dorpsstraat Zoetermeer

Actueel 76 keer gelezen

Omroep West zendt op dinsdag 27 en woensdag 28 december, precies tussen Kerst en Oud & Nieuw op TV een bijzondere documentaire uit. Een filmportret over de historische kern van Zoetermeer: De Dorpsstraat.

Zoetermeer - Renée Rijff, afkomstig uit Den Haag woont nu ruim tien jaar in Zoetermeer. Als journalist werkt zij voor drie dagen in de week voor RTV West en doet zij eindredactie-werk. Op de andere werkdagen legt zij zich toe op filmproducties in eigen beheer. Hierbij volgt zij haar hart. Aan de film die sinds twee weken echt af is, heeft zij gedurende anderhalf jaar gewerkt. Met tussenpozen, het is immers geheel op eigen initiatief en helemaal zelf - zonder opdracht - gemaakt. Renée: “Ik was eens op uitnodiging hier op deze plek in de Dorpsstraat. Ik zag dit oude schoolgebouw met de Zoetelaar en besefte toen dat ik hier nog zo weinig was geweest en was verrast door dit voor mij zo onbekende deel van de stad.” De kiem was gelegd voor de interesse voor een ‘boeiende’ en ‘veerkrachtige’ Dorpsstraat”. “Ik kwam erachter dat er nog drie oude schoolgebouwen overeind stonden en kwam in contact met drie heren met ieder een verhaal over hun jeugd in de Dorpsstraat. Alle drie zaten ze op een andere school. Zo komt het beeld van de verzuiling die het uiterlijk van de straat heeft bepaald duidelijk naar voren.”

De sloop van de Nicolaasschool in 2015 lijkt ruimte te hebben gemaakt voor een nieuwe verbindende ontwikkeling tussen het Stadshart en de Dorpsstraat. Er is dit jaar, letterlijk een brug geslagen tussen deze twee ‘werelden’. De documentaire van veertig minuten sluit hier naadloos op aan en laat in twee delen: de geschiedenis zien in ‘wortels’ en een blik op de toekomst in ‘nieuw bloed’.

Zelf schrijft Rijff hierover: ‘De tweedelige documentaire ‘Dorpsstraat Zoetermeer, portret van een winkelstraat’ laat de mensen zien die zich vol energie en liefdevol voor de straat inzetten. Sommigen al generaties lang, anderen als nieuwkomer. Hun successen en twijfels in hun strijd met als doel: een levendige Dorpsstraat als historische kern in de tekentafelstad Zoetermeer’. Renée: “Wij zijn er straks niet meer. De Dorpsstraat blijft, die bevindt zich steeds weer in een nieuwe fase.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10