Fred Roland, Yvonne vd Kaaij en Marijke Ridderhof brengen een ode aan de borst. (Robbert Roos)
Fred Roland, Yvonne vd Kaaij en Marijke Ridderhof brengen een ode aan de borst. (Robbert Roos)

Een echte out-of-the-box tentoonstelling over borsten

Actueel 74 keer gelezen

Borsten; de ene helft van de mensen heeft ze wel, de andere niet. Als veelbesproken onderwerp heeft een borst meerdere kanten. Die komen allemaal aan bod tijdens de tentoonstelling ‘Zoetermeer geeft zich bloot’.

Zoetermeer - Fred Roland ziet als fotograaf veel verschillende mensen en liep al langer rond met het idee om een project met borsten te doen. Beeldend kunstenaar Marijke Ridderhof zag hier wel iets in en al pratende ontstond het project ‘Zoetermeer geeft zich bloot.’ Fred: “Over borsten zijn veel woordspelingen; dat is een hele humoristische kant. Maar een borst is ook bron van leven voor een pasgeboren baby. Dat is weer een heel andere kant.” Marijke vult aan: “Borsten kunnen een bron van onzekerheid zijn voor opgroeiende vrouwen en hebben een erotische kant als ze liefdevol aangeraakt worden.” En dan is er nog een kant. Een die extra binnenkomt als je de andere kanten zojuist gezien hebt: borstkanker. Een ziekte die kan doden en lichamen kan verminken. Al die facetten komen in de tentoonstelling naar voren.

Vrijwilligers

Toen het idee voor de tentoonstelling was ontstaan, waren er vrijwilligers nodig. Fred: “Veel Zoetermeerse vrouwen wilden meewerken aan dit project. Door zich te laten fotograferen of door een gipsafdruk te laten maken van hun borsten die daarna verder is uitgewerkt in polyester.” Yvonne v/d Kaaij, zus van Marijke en schrijver, maakte gedichten bij de verschillende onderwerpen die op de tentoonstelling belicht worden en voerde openhartige gesprekken met borstkankerpatiënten. Quotes uit deze gesprekken zijn op de tentoonstelling te lezen. Elke borstkankerpatiënt ondergaat hetzelfde proces, maar iedereen ervaart het anders. Fred, Marijke en Yvonne vullen elkaar goed aan in deze expositie. Foto’s die een beeld geven, beelden die een verhaal vertellen en woorden die samen een beeld vormen in je gedachten. Fred Roland: “De voorstelling is uniek en out-out-of-the-box, doorspekt met een flinke dosis humor.” Marijke: “Een bijzonder project waar veel mensen aan mee wilden werken.” Ook het Zoetermeerfonds was enthousiast en deed een financiële donatie: “Deze tentoonstelling maakt Zoetermeer mooier.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09