Iwan van Dongen bij de vuurpot. (Foto: Robbert Roos)
Iwan van Dongen bij de vuurpot. (Foto: Robbert Roos)

Enige Multicultureel Uitvaartcentrum in de regio

Actueel 62 keer gelezen

Elke cultuur heeft zo zijn eigen gebruiken. Dat geldt ook voor de uitvaart na iemands overlijden. Sommige gebruiken zijn erg bijzonder en vragen om een eigen ruimte. Zoetermeer beschikt over een Multicultureel Uitvaartcentrum waarin, als enige in de regio, een Hindoestaanse vuurdienst gehouden mag worden.

Zoetermeer - Iwan van Dongen is eigenaar van het Multicultureel Uitvaartcentrum wat gevestigd is aan het Bredewater 20a. “Ons uitvaartcentrum beschikt over een multiculturele aula. Die is speciaal ingericht om multiculturele uitvaarten te kunnen verzorgen zoals de Hindoestaanse vuurdienst.” Bij deze vuurdienst zitten de pandit en het familielid op een speciaal podium met in het midden de ‘Hwan Kund’ oftewel vuurpot. Hierin wordt een klein vuurtje gemaakt waarin verschillende dingen zoals rijst en speciale kruiden geofferd worden. Een belangrijk onderdeel van de uitvaart volgens de Hindoestaanse cultuur. Iwan van Dongen: “De brandweer stelde speciale eisen aan de ruimte waarin de ceremonie gehouden wordt. Ons Multicultureel Uitvaartcentrum voldoet daar volledig aan.” Het uitvaartcentrum beschikt verder over een eigen bewassingsruimte die de mogelijkheid biedt om de overledene volgens de gebruiken van het eigen geloof te bewassen. Het Multicultureel Uitvaartcentrum vervult een regionale functie. Iwan: “Door de sluiting van rouwcentrum ‘Waldeck’ aan de Oude Haagweg in Den Haag moeten de families een ander uitvaartcentrum gebruiken voor de opbaring, condoleancebezoeken en vuurdienst. Ons uitvaartcentrum ligt vlak naast de A12, is gemakkelijk te bereiken en beschikt over een eigen parkeergelegenheid.” Het maakt niet uit of de ceremonie met alleen de naaste familie, vaak helemaal gekleed in wit, of met een grotere groep gehouden wordt. De multiculturele aula van het centrum biedt plaats aan 200 personen. Van Dongen vindt het mooi om de verschillende gebruiken en rituelen van diverse culturen te kunnen bedienen. “Nederland heeft niet zoveel speciale uitvaartrituelen. Dat is in veel culturen wel anders. Wat dat aangaat zijn we als Nederlanders ‘arm’. Toch worden we wel steeds ‘rijker’, dankzij de ruimte die tegenwoordig geboden wordt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09