Afbeelding

Culturen komen samen in woningen van Villex

Actueel 70 keer gelezen

Als je als statushouder een woonruimte krijgt toegewezen is het zaak om zo snel mogelijk te integreren in de maatschappij. Dat lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe maak je je, als statushouder, de nieuwe cultuur zo snel mogelijk eigen?

Zoetermeer - Bijvoorbeeld door met verschillende culturen in één huis te gaan wonen. Aan de Vrouwenhuiswaard worden de komende twee jaar zo’n 28 vergunninghouders geplaatst in vier huizen. Het unieke van dit project is dat in elk huis twee reguliere inwoners geplaatst worden. Rob Olivier is directeur van Villex, de organisatie die de plaatsing van deze vergunninghouders onder zijn hoede heeft. “Het concept is overgewaaid vanuit Canada. Daar bleek in de praktijk dat integratie veel beter verloopt als statushouders echt in de samenleving opgenomen worden. Door gewone dingen zoals boodschappen doen of sporten gezamenlijk te doen leer je van elkaar.” De huisvesting is verdeeld in twee mannen- en twee vrouwenhuizen. De reguliere bewoners die geplaatst worden zijn van hetzelfde geslacht. Rob Olivier: “Momenteel hebben zeven mannen en zes vrouwen hun intrek genomen in de woningen aan de Vrouwenhuiswaard. We zijn nog op zoek naar enkele bewoners voor de vrouwenhuizen. Voor €235,- per maand (incl.)beschik je over een eigen kamer in de woning. “De reguliere bewoners zijn tegelijkertijd het aanspreekpunt voor de statushouders en de buurt. Rob Olivier: “Het is niet de bedoeling dat zij zelf zaken gaan regelen maar ze kunnen wel signaleren en doorverwijzen als er vragen zijn. Er is voor de statushouders begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk en er is veel contact met de gemeente.” Rob Olivier: “Om in aanmerking te komen voor plaatsing moeten zij een motivatie sturen en worden zij uitgenodigd voor een gesprek. We zoeken mensen in de leeftijdscategorie 25-50 jaar.” Ellen Keukenmeester (21) woont in een van de vrouwenhuizen. “Voor mij is het een goedkope kamer die gunstig ligt ten opzichte van mijn werk. Aardig idee maar er moet nog veel verbeteren.” Bewoonster Regat (26) uit Eritrea deelt haar mening: “Ik ga liever terug naar het AZC in Dronten. Daar was betere begeleiding, onderwijs en onderling contact.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22