Taco Kuiper reikt eerste exemplaren Architectuurgids Zoetermeer uit aan Wim Dieleman en Clara Froger. (Foto Simone Langeveld)
Taco Kuiper reikt eerste exemplaren Architectuurgids Zoetermeer uit aan Wim Dieleman en Clara Froger. (Foto Simone Langeveld)

Architectuurgids Zoetermeer is ‘goed gebouwd’

Actueel 99 keer gelezen

Herinnert u zich de serie met artikelen over de totstandkoming van deze Architectuurgids ‘Goed gebouwd met…’ ? Nu is het zover en het ultieme Zoetermeerse decembercadeau ligt ook voor u klaar.


Zoetermeer - Architectuurgids Zoetermeer is een mooie handzame gids geworden met een frisse en kleurige kaft en belangrijker een inhoud die recht doet aan Zoetermeer als unieke New Town. Donderdag 17 november maakte een genodigd gezelschap voorafgaand aan de officiële presentatie van de gids een bustour door een deel van de stad. Reisbegeleiders voor het gezelschap deze middag oud gemeente ambtenaar en (mede)ontwerper van delen van Zoetermeer Ad ten Ham en Willem Hermans, stedenbouwkundige en Schatbewaker. “Ze zijn het geweten van de stad” aldus Peter Bart van Synchroon. Beide heren kunnen inspirerend vertellen over Zoetermeerse architectuur en landschapsinrichting en wisten het gezelschap te boeien tijdens de rondrit. Een olijke Willem Hermans die de rit zorgvuldig had voorbereid: “ook compleet met klemrijden van de touringcar op het woonerf langs de Berglaan.” Wanneer het gezelschap arriveert bij ‘de Kapelaan’ is het tijd voor de presentatie. Hiervoor krijgt Taco Kuiper het woord van Botine Koopmans die het project initieerde en coördineerde vanuit de gemeente Zoetermeer. “Nog altijd moet de waardering voor New Towns op gang komen en voor bescherming is nog een hoop aarzeling”. Taco Kuiper, wethouder met portefeuille Wonen & Architectuur: “Wat een belangstelling en wat een voortreffelijke rondleiding door Willem en Ad. Graag zou ik zien dat er permanent aandacht komt voor architectuur in Zoetermeer door een centrum voor Architectuur in Zoetermeer. Ik hoop op steun voor dit voorstel vanuit de raad.” Taco Kuiper reikte de eerste exemplaren uit aan twee bijzondere gasten: de landschapsarchitect Wim Dieleman en kunstenaar Clara Froger. Dieleman, toentertijd aangetrokken voor het groenontwerp in Zoetermeer en de enige die nog over is van ‘De Werkgroep Zoetermeer’. Hij ontwierp onder andere het Van Tuyllpark. Clara maakte het kleurontwerp voor de (woon)architectuur in Seghwaert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 8 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 11 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater gisteren
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16