Fotobijschrift: Als er kostbare spullen in zicht liggen kan het zomaar zijn dat wordt ingebroken. Bron: Marufish
Fotobijschrift: Als er kostbare spullen in zicht liggen kan het zomaar zijn dat wordt ingebroken. Bron: Marufish

Veel autoinbraken tijdens de donkere wintermaanden

Actueel 137 keer gelezen

Met het dichterbij komen van de kerst worden ook de dagen donkerder. In deze periode probeert de politie mensen attent te maken op het gevaar van inbrekers die gebruik maken van deze donkere dagen. Van 7 tot en met 11 november was de campagneweek ‘Geef autokrakers geen kans’, en de politie in Zoetermeer heeft hier ook aan meegewerkt.


Zoetermeer - Door ongeveer 2350 voertuigen te controleren of ze goed zijn afgesloten of dat er geen kostbare spullen in het zicht liggen, hoopt de politie Zoetermeer dat er beter wordt nagedacht als je de auto uitstapt. “Het is van belang dat we tijdens deze acties mensen erop wijzen, om zo het aantal inbraken naar beneden te halen,’ vertelt Hilda Vijverberg van de politie Haaglanden: “We zien niet dat het aantal misdaden naar beneden gaat, daarom is het ook zo belangrijk dat we mensen eraan blijven herinneren. Maar dat doen we met alle plezier.”
Als bleek dat de auto niet goed afgesloten was, werd de eigenaar hiervan ingelicht en kreeg hij of zij gelijk voorlichting om diefstal te voorkomen. “Dit is niet onze officiële taak, maar wij vinden het wel heel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Vooral door de samenwerking met de buurt zelf. Het is iets van iedereen die deelneemt aan de maatschappij en iedereen moet hieraan meehelpen,” stelt Hilda. Ze wil ook graag dat mensen die iets verdachts in de buurt zien, de politie inschakelen.
Samen met buurtpreventieteams, toezichthouders van de gemeente en vrijwilligers zijn ze in de preventieweek op pad gegaan. Door onder andere te schijnen met een zaklamp en te testen of de auto wel goed dicht zit, komen ze erachter hoe gevoelig de auto voor diefstal is.
Als je kijkt naar de hoeveelheid auto-inbraken afgelopen augustus kom je uit op 29 inbraken in de gemeente Zoetermeer. Dit zijn er acht meer dan er in 2015 hebben plaatsgevonden in diezelfde periode. Het lijkt alsof het is toegenomen, maar als je de twee cijfers vergelijkt met voorgaande jaren valt het reuze mee. Dat waren maar liefst 112 inbraken uit/vanuit een auto in 2014 en 62 in 2013. Om het aantal nog verder naar beneden te krijgen blijft de politie deze preventieacties uitvoeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38