Kunstenaar Robert Verhaaf is niet van plan om te vertrekken. (Foto: Robbert Roos)
Kunstenaar Robert Verhaaf is niet van plan om te vertrekken. (Foto: Robbert Roos)

Toekomst atlierruimte BaZtille aan Rokkeveensweg onzeker

Actueel 88 keer gelezen

De BaZtille, ateliercomplex, ingeklemd tussen de gevangenis, het rioolgemaal en de A12, met 15 werkplekken/ateliers voor Zoetermeerse kunstenaars. Een unieke plek voor creativiteit die verloren dreigt te gaan.


Zoetermeer - Robert Verhaaf is één van de kunstenaars die vanaf het eerste uur in het ateliercomplex aan de Rokkveenseweg actief is. “De laatste twee jaar zijn we in gesprek met de gemeente om de stad naar een hoger niveau te tillen.” BaZtille is niet zomaar een paar ateliers. In de afgelopen 16 jaar zijn er in BaZtille 150 exposities en evenementen gehouden, exposeerden de kunstenaars in Frankrijk, Duitsland en België en wisten duizenden bezoekers hun weg naar het complex te vinden. Toch hangen er donkere wolken boven het complex. Door de komst van een nieuwe weg naar Nutricia die mogelijk over het terrein gaat lopen is de toekomst van BaZtille uiterst onzeker. Volgens Verhaaf volstrekt onbegrijpelijk. “Wij, maar ook Terra Art Projects schreven een toekomstvisie met bijbehorend stappenplan. Die visie zou in het voorjaar van 2016 bekeken worden waarna een definitief advies zou volgen.” Dit liep anders dan verwacht. Op 28 oktober werd de BaZtille ontboden bij wethouder Robin Paalvast die aangaf dat er een weg over het terrein gaat komen. Dit zou het einde betekenen van het ateliercomplex. De gemeente wil een deel van de Kwikfitlocatie bij de Dorpsstraat gaan ombouwen tot ateliercomplex en zodoende het aantal ateliers in Zoetermeer op peil houden. Robert Verhaaf: “Dat is onmogelijk. De oppervlakte van BaZtille, waar nu zo’n 20 kunstenaars aan het werk zijn, is groter dan de hele Kwikfitlocatie. Dat plan is dus onrealistisch.” Voor Verhaaf is een weg langs het complex nog geen reden om het hele ateliercomplex te laten verdwijnen. “We hadden juist plannen om te verduurzamen. Zonnepanelen op het dak, beter geïsoleerde roldeuren. Ook zijn er plannen om flexplekken voor nieuwe kunstenaars te creëren. BaZtille is geen kantoorcomplex wat je zomaar ergens anders op kunt zetten. Wat er hier staat heeft een eigen sfeer en discipline, te midden van een belangrijk stuk cultureel erfgoed. Dat kun je niet zomaar verplaatsen. Zoetermeer moet zijn schatten koesteren, niet slopen”, aldus Verhaaf.

Alternatief

De kunstenaars kunnen nog tot 2019 aan de Rokkeveenseweg blijven zitten. Toch is er volgens Verhaaf van vertrekken geen sprake. Eerst zal moeten blijken of de huidige optie een goede oplossing is of dat er nog andere geschikte alternatieven zijn te bedenken. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 23 uur geleden
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's gisteren
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn gisteren
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer gisteren
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot gisteren
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03