Afbeelding

FF Zoeterdoor met Reinold

Actueel 76 keer gelezen

Iedere veertien dagen schrijft Reinold Vugs een column over Zoetermeer.

November

Ik heb iets met november. Of november heeft iets met mij. Feit is, dat ik in drie van mijn boeken gebeurtenissen behandel die zich (grotendeels) in deze maand afspelen. In november 1918, toen de Eerste Wereldoorlog eindigde, was de Spaanse griep bijna op haar hoogtepunt. Deze pandemie veroorzaakte wereldwijd tussen de 40- en 100 miljoen doden, meer dan de Eerste Wereldoorlog op zijn geweten had. In Nederland overleefden zo’n 30.000 mensen de griep niet. Ik heb ook naar Zoetermeer en Zegwaart gekeken en vond in de Overlijdensverklaringen uit november 1918 ten minste negen Spaanse griepdoden, onder wie twee meisjes Duivesteijn: Geertruida Maria en Johanna Maria, respectievelijk vijftien en veertien jaar oud.

De tweede november-gebeurtenis was de razzia in Den Haag op 21 en 22 november 1944, waarbij de Duitsers zo’n 15.000 mannen in de leeftijd van ca. 17-40 jaar hebben opgepakt. De slachtoffers werden verzameld in onder andere de Haagse dierentuin, waar nu het Provinciehuis staat, en met Rijnaken en per trein weggevoerd naar Oost-Nederland, Duitsland of verder. Daar moesten ze dwangarbeid verrichten om de arbeidsplaatsen in te vullen van Duitse werknemers die vochten. Mijn schoonvader werd in november ‘44 ook opgepakt, niet in Den Haag maar in de Noordoostpolder, waarvan de afkorting NOP ook wel stond voor Nederlands Onderduik Paradijs. Hij werd uiteindelijk begin 1945 op transport gesteld naar Wilhelmshaven, waar de Kriegsmarinewerft gevestigd was die door de geallieerden zwaar gebombardeerd werd.

Het is bijna 26 november. Op die datum, 97 jaar geleden, werd Neeltje Hoogduin in 1919 vermoord. Haar levenloze lichaam werd gevonden in de ringvaart langs de Meerpolder, niet ver van de boerderij waar ze als dienstmeisje werkzaam was. Zoetermeer en Zegwaart stonden bol van de roddels over wie de dader moest zijn. De moord op Neeltje heeft mij enkele jaren in zijn greep gehad en ik heb de zaak geprobeerd zo goed mogelijk te reconstrueren. Wie weet, loop of fiets ik overmorgen naar de plaats delict, als november alweer bijna voorbij is.
Reinold Vugs

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22
Genieten van een biertje op het Nicolaasplein
Bierfestival voor goede doel op Nicolaasplein 19 apr, 10:05
De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16