Afbeelding

Klankbordgroep Windenergie De Balij adviseert Provincie

Actueel 99 keer gelezen

Zoetermeer - De Klankbordgroep ‘Windenergie De Balij’ heeft vorige week advies uitgebracht over het plaatsen van grote windturbines in De Balij tussen Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. 
De provincie onderzoekt daarvoor de mogelijkheid. De grote bezwaren van omwonenden, gebruikers, natuurorganisaties en gemeenten tegen de windturbines zijn in de Klankbordgroep nadrukkelijk bevestigd. Initiatiefnemers herkennen deze bezwaren, maar willen toch verder onderzoek. 

De Provincie heeft in september de Klankbordgroep ‘Windenergie De Balij’ ingesteld. Deze Klankbordgroep is gevraagd te adviseren over de plaatsing van windturbines in De Balij. Deelnemers waren burgercomité Balij Windmolen Vrij, omwonenden en ambtenaren uit Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp, de Vogelwerkgroep Zoetermeer, het Vleermuisplatform en de Stichting Groene Hart. Ook schoven de initiatiefnemers aan: Staatsbosbeheer, de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland en de Provincie. Onafhankelijk voorzitter was de heer Fon Ten Thij. De Klankbordgroep kwam viermaal bijeen en heeft inmiddels advies uitgebracht aan Gedeputeerde, mevrouw Bom-Lemstra. 

VEEL KNELPUNTEN MAKEN PLAATSING ONMOGELIJK
De belangrijkste conclusie van de Klankbordgroep is, dat er veel knelpunten zijn die plaatsing van 175-200m hoge windturbines in het natuur- en recreatiegebied onmogelijk maken. Het gaat om een combinatie van factoren: ernstige verstoring van natuur, recreatie en landschap en overlast door geluid, slagschaduw en horizonvervuiling. Ook een hogedruk gasleiding die in de weg ligt, maakt een aanvaardbare plaatsing nagenoeg onmogelijk. Windturbines moeten immers om veiligheidsredenen 200m van een hogedruk gasleiding af liggen. De windturbines zouden dan noodgedwongen midden in het bosgebied komen te liggen en niet meer pal langs de A12, zoals Staatsbosbeheer van plan was. Dit zou grootschalig bomenkap betekenen, een kaalslag midden in De Balij.

NATUURWAARDEN VERRASSING VOOR STAATSBOSBEHEER
De Balij blijkt een bijzonder rijk natuurgebied te zijn. Dat was voor beheerder en eigenaar Staatsbosbeheer een grote verrassing. Er zijn vele beschermde vogelsoorten, zoals de zeldzame havik en de grote zilverreiger. Ook bij vleermuizen is De Balij zeer in trek. Er komen maar liefst zeven beschermde soorten voor. Windturbines zullen vogels en vleermuizen ernstig bedreigen. Slachtoffers van botsingen met de turbines zullen op het verkeer van de A12 terecht komen. Gevaar dus voor mens en dier.

ONDERZOEK PLANMER OPPERVLAKKIG
De Klankbordgroep constateerde ook dat het onderzoek naar de locatie (PlanMER) door bureau Pondera zeer oppervlakkig was. Pondera gaat onvoldoende in op de specifieke situatie van De Balij. Deze maand tikte de Commissie MER Pondera daarvoor al op haar vingers. Het bureau moet nu het onderzoek aanscherpen.

INITATIEFNEMERS WILLEN TOCH VERDER ONDERZOEK
Initiatiefnemers Staatsbosbeheer en de Natuur- en Milieufederatie houden nog voet bij stuk en beweren dat windturbines in De Balij waarschijnlijk niet onmogelijk zijn. Zij durven zelfs nog een stap verder te gaan en zeggen dat de plaatsing van windturbines de natuur in De Balij kan versterken. Tegenstanders vinden dit volstrekt ongeloofwaardig. Tegen de vele argumenten van omwonenden, natuurorganisaties en gemeenten hadden de initiatiefnemers geen enkel weerwoord. Hun enige reactie was ‘laten we het verder onderzoeken’. 

PROVINCIE AAN ZET
In december zal Gedeputeerde Staten (GS) beslissen of De Balij als windenergielocatie meegaat in de vervolgprocedure. De leden van de Provinciale Staten zullen GS daarover op 18 januari 2017 adviseren. In juni wilde de Statenleden zich nog niet uitspreken over De Balij als windturbinelocatie. Nu het onderzoek er is en GS met een voorstel komt, zijn de Statenleden weer aanzet. 
Burgercomite Balij Windmolen Vrij zal de vinger aan de pols houden en opkomen voor de belangen van omwonenden, gebruikers en natuurorganisaties.

Het advies van de Klankbordgroep is te vinden op 
www.balij-windmolen-vrij.nl en Facebook: Balij Windmolenvrij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 10 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 14 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16