René Bogaart ziet Holland Outlet Mall als een kans. Foto Robbert Roos
René Bogaart ziet Holland Outlet Mall als een kans. Foto Robbert Roos

Ondernemers in Zoetermeer zien wel wat in Holland Outlet Mall

Actueel 73 keer gelezen

De meningen zijn verdeeld. Dat bleek afgelopen week tijdens het Lagerhuisdebat dat de RVOZ op touw had gezet voor Holland Outlet Mall. Ondernemers in de stad en retailondernemers bleken een totaal andere kijk op de kwestie te hebben.

Zoetermeer - Ruim tweehonderd RVOZ-leden en belangstellenden nemen plaats in de zaal bij Dekker Zoetermeer die is ingericht naar Engels Lagerhuismodel. Voorstanders aan de ene kant, tegenstanders aan de andere kant en leden van de gemeenteraad in het midden. Die laatste groep moet de uiteindelijke beslissing nemen en mogen tijdens het debat alleen luisteren. Hans de Jong, partner projectontwikkelaar bij Provast en Rob Lindeman, mede-eigenaar van het Woonhart, geven een presentatie over de plannen en laten aan de hand van een filmpje zien hoe het er in de praktijk uit gaan zien. Dennie van Herwijnen, ondernemer in de Dorpsstraat, vertelt over de effecten die Holland Outlet Mall mogelijk zal hebben op de Zoetermeerse en regionale detailhandel. Maar dan is het tijd voor het debat. Voorzitter Robbert Willems: “We leggen jullie vier stellingen voor waar je op kunt reageren. In het midden zitten een gelijk aantal voor- en tegenstanders tegenover elkaar. Mensen uit het publiek mogen klappen, juichen of joelen, maar niet inhoudelijk reageren.” Ed Gareman, voorstander en ondernemer in Zoetermeer neemt als eerste de microfoon. Hij ziet de komst als een impuls voor de stad. Ook horeca-ondernemer René Boogaart is enthousiast. “Laat Zoetermeer niet de vergissing maken om de Holland Outlet Mall niet te laten komen.”

De tegenstanders zijn veelal ondernemers in de detailhandel. Zij vormen binnen de RVOZ de minderheid. Erwin Westerman is tegenstander en pleit voor een regionaal masterplan. Dennie van Herwijnen vertegenwoordigt de winkelcentra Dorpsstraat, Oosterheem en het Stadshart en ziet alleen voordelen voor de horeca. Op sommige momenten loopt de discussie hoog op maar voorzitter Robbert Willems weet de gemoederen aardig in toom te houden. Dan is het tijd om te stemmen. Binnen Zoetermeer stemmen 60% van de ondernemers voor en 40% tegen. Bij detailhandel-ondernemers ligt dat percentage op 29% voor en 71% tegen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07