Afbeelding

Het plezier in onderwijs verhogen door te koken.

Actueel 56 keer gelezen

Buytenwegh - De basisschool als het centrum van de wijk. Dat is het doel van basisschool ‘t Schrijverke in Buytenwegh. Daarom organiseert de school op 15 december een open dag om kennis te maken met hun TOPlessen.

“T staat voor talent, O staat voor ontwikkeling en de P voor prestatie”, legt directeur John Vonk uit. “Wij willen graag dat de school in de wijk niet alleen maar een school is, maar ook meer open staat voor de hele wijk.”

De school heeft een unieke onderwijsconcept waar het onderwijs aansluit bij de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind. Zo krijgen kinderen na schooltijd de TOPlessen aangeboden waar ze zich voor kunnen inschrijven, zoals privé drum- of zangles maar ook kookles. En de workshops slaan goed aan. “Bij de eerste kookworkshop konden 12 kinderen meedoen maar er hadden 60 kinderen zich ingeschreven. Uiteindelijk hebben wij besloten om de workshop twee keer per week te geven”, zegt John.

Het doel is om plezier in het onderwijs bij kinderen te verhogen. “En ook om kinderen vanuit een brede ontwikkeling meer kans te geven om hun eigen talenten en interesses te ontdekken”, vertelt John. “Het hele onderwijs in Nederland is gericht op taal, rekenen en lezen. Natuurlijk is dat heel interessant, maar elke toets die er bestaat, is alleen maar gericht op de cognitieve vaardigheden. En wij willen die traditie doorbreken.

De school probeert de betrokkenheid in de wijk te vergroten door niet alleen de open dag te organiseren maar ook de TOPlessen straks aan andere kinderen aan te bieden. John: “zo kunnen de kinderen hun vriendjes of vriendinnetjes die geïnteresseerd zijn in de lessen meenemen.

Het concept gaat nu zijn derde jaar in op ‘t Schrijverke en John merkt voorzichtig op dat de leermethode werkt.

“Persoonlijk vind ik dat het onderwijsconcept de leerresultaten heeft verbeterd. Maar ik wil dat eerst over een langere termijn kunnen zien voordat ik dat hardop durf te zeggen. Als het zo nog vier of vijf jaar doorgaat dan is het voor mij bewezen dat het succesvol is.

Als een kind bijvoorbeeld later kok wordt en vertelt dat hij op school mocht koken en dat zo leuk vond. Dan heb ik mijn werk gedaan.”

Kader:

Op 15 december organiseert ‘t Schrijverke een open dag van 16.00 tot 18.00 uur. Ouders en kinderen kunnen dan kennismaken met de TOPlessen die gegeven worden op de school. Inschrijven voor de open dag is mogelijk door een e-mail te sturen naar ingrid.vanmaanen@schrijverke.unicoz.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 5 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 8 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 21 uur geleden
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 23 uur geleden
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 23 uur geleden
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 23 uur geleden
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 23 uur geleden
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16