Johan van Alphen, Peter Pfeijffer, Dons Herfst en Rik Eppens strijden tegen HOM. (Foto: Ronald Stam)
Johan van Alphen, Peter Pfeijffer, Dons Herfst en Rik Eppens strijden tegen HOM. (Foto: Ronald Stam)

Zorgen om komst Outlet Mall

Actueel 69 keer gelezen

De zorgen bij de bewoners van onder andere de Leyens en Buytenwegh over de komst van een Holland Outlet Mall (HOM) zijn groot. Diverse bewoners zijn daarom de actiegroep ‘Doe Niet Zo Mall’ gestart. Hiermee willen ze draagvlak creëren tegen de realisering van het outletcenter dat naar hun gevoel als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt.

Zoetermeer - “Het is een onzinnig plan”, steekt John van Alphen van wal. Zijn bezwaren betreffen vooral de enorme toename van het verkeer dat het HOM naar verwachting gaat aantrekken. “Twee à drie miljoen auto’s per jaar. Dat betekent nogal wat voor de luchtkwaliteit. In het plan wordt in 3100 parkeerplaatsen voorzien maar dat zal met name tijdens de piekmomentenonvoldoende zijn. Dus bezoekers gaan in de omliggende woonwijken naar een parkeerplek zoeken.”

De zorgen om het verkeer zijn volgens Peter Pfeijffer een herhaling van zetten. “Toen 15 jaar geleden werd gesproken over een vrije busbaan over de Zwaardslootseweg, liet toenmalig wethouder Oskam een nul-meting uitvoeren voor de N206. Toen was het al bijzonder slecht gesteld”, zegt hij. Pfeijffer woont aan de Zwaardslootseweg en weet uit ervaring dat het er niet beter op is geworden. “’s Ochtends moet je echt het slaapkamerraam sluiten.”

De bewoners stellen ook hun vraagtekens bij de vele onderzoeken die zijn gedaan. Rik Eppens: “We hebben de rapporten nauwkeurig bekeken maar eerlijk gezegd vind ik het erg ongeloofwaardig. De rapporten spreken elkaar ook tegen. Zo maakt het recente rapport van Arcadis korte metten met de eerdere rapporten van de gemeente. We hebben er geen goed gevoel over en voelen ons gemanipuleerd.” Ook Dons Herfst ziet de plannen met lede ogen aan. “Hoe zit dat met de veiligheid? We hebben het wel over een gebied waar vier basisscholen zitten en ook qua duurzaamheid is het funest.”

De bewoners hebben het gevoel dat de gemeente het plan alleen maar steunt omdat een partij wil investeren en omdat ze bang is dat de oulet straks naar een andere plaats gaat. “Maar dat vind ik geen steekhoudend argument”, aldus Herfst.

Vorige week zijn de bewoners een actiegroep gestart. Op de website www.doenietzomall.nl willen ze vooral informatie geven. Ook de mailadressen van de raadsleden staan op de site zodat inwoners hen rechtstreeks kunnen mailen. En er is een petitie die in één dag al door ruim 130 mensen werd ondertekend. “We willen mensen mobiliseren. Daarom hebben we 10.000 raamposters gedrukt die mensen voor de ramen kunnen hangen. Maandag 9 januari is er een commissievergadering. We roepen iedereen op om in te spreken. Wij gaan dat in ieder geval doen”, aldus John van Alphen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38