Afbeelding

“Wethouder, u verkoopt geen stofzuigers maar luchtkastelen”

Actueel 80 keer gelezen

Een record aantal van 30 insprekers namen afgelopen maandagavond de moeite om in te spreken. Gezien het grote aantal hadden de insprekers slechts een minuutje de tijd om hun punt te maken. De publieke tribune was overvol met vooral veel bezorgde bewoners uit Zoetermeer.

Zoetermeer - Zo’n twintig insprekers zijn duidelijk tegen de komst. Argumenten tegen komen van bewoners, detailhandelaren (Dorpsstraat en Stadshart), branche-organisatie INretail, huidige winkelexploitanten in het Woonhart (”Woonhart is niet dood”). Veel zorgen zijn er van bewoners uit De Leyens en Buytenwegh over de toename van autoverkeer (geluid, fijnstof, verkeersinfarcten) en parkeerdruk en het niet duurzame karakter. Ook over verbinding met Stadshart en Dorpsstraat. Inspreker Cees- Jan Pen, vastgoedlector van Hoge School Fontys, kwam uit Eindhoven: “Wees nuchter en realistisch Zoetermeer een ‘tweede binnenstad’ creëren is er één minder.” Voorstanders spreken ook in. Margreet van Driel van Floravontuur: “Cijfers maken duidelijk dat toeristen naar Zoetermeer komen om hier te shoppen”. De RVOZ, Rob Steijn van de bouwsociëteit geloven in de aanzuigende werking en positieve economische ontwikkelingen van een HOM als grote publiekstrekker.
De eventuele komst van een Holland Outlet Mall leeft. Dat zijn ook de woorden van het College. Nadat de alle raadsfracties hebben ingesproken doen wethouders Mariëtte van Leeuwen (LHN) en Marc Rosier (VVD) tegen middernacht hun verhaal over de kansen die een Holland Outlet Mall zal bieden aan Zoetermeer en regio. Van Leeuwen: “Minimaal 700 netto banen, extra” Rosier: “Een investering van een particuliere partij van 150.000.000 is een kans die zich eens in de dertig jaar voordoet. Garanties? Kan ik niet niet geven, ik verkoop geen stofzuigers.”
Maak je de balans op dan zal een meerderheid van de raad zeggen: - met veel voorwaarden in amendementen - ‘go’ tegen een samenwerkingsovereenkomst en een nieuwe investering van 700.000 voor doorontwikkeling van de plannen. CDA, Groen Links en SP geven duidelijke een ‘no go’ (10 van de 39 stemmen). Zij interrumpeerden veelvuldig met kritische vragen deze avond. SP raadslid Feijen: “Meneer Rosier, u verkoopt geen stofzuigers maar luchtkastelen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 7 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 10 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 23 uur geleden
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx gisteren
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16