Helen Reed (links achter) en Joep Annegarn kijken uit naar tentoonstelling Wiskids. (foto: Ronald Stam)
Helen Reed (links achter) en Joep Annegarn kijken uit naar tentoonstelling Wiskids. (foto: Ronald Stam)

Wiskunde is niet moeilijk maar leuk en creatief

Actueel 70 keer gelezen

Wiskunde moeilijk en alleen leuk voor die happy few met een echte wiskundeknobbel? Onderwijs-neurowetenschapper Helen Reed vindt van niet. In haar werk kwam ze in aanraking met de interactieve tentoonstelling Wiskids. Ze was zo enthousiast dat ze deze tentoonstelling naar haar eigen woonplaats, Zoetermeer, wilde halen. Dat is gelukt. op 23 januari opent Wiskids in het CKC.

Zoetermeer - De keuze om de wiskundige tentoonstelling juist in het CKC te laten landen is volgens Joep Annegarn, adjunct-directeur van het CKC, helemaal niet vreemd. “Door het digital Art Lab hebben we de pijler van techniek en wetenschap al in huis. En daarnaast hebben wiskundige onderwerpen zoals symmetrie, ruimtewerking en patronen juist veel te maken met kunst & cultuur”, zegt hij. “Dat is natuurlijk heel duidelijk in de beeldende kunst maar ook in de muziek. Veel componisten maken gebruik van wiskundige patronen. Neem Bach, die paste dat veel toe.”

Volgens Helen Reed heeft wiskunde een naar imago. “Veel mensen denken dat wiskunde alleen maar moeilijk is. Dit is echte hands-on tentoonstelling die laat zien hoe leuk wiskunde kan zijn en hoe creatief je moet zijn om de puzzels op te lossen”, vertelt zij. “We hopen dat de bezoekers een positieve ervaring op doen.” Zelf kwam Reed vijf jaar geleden in aanraking met de Duitse reizende tentoonstelling. “Ik vond het fantastisch en ook de reacties waren erg lovend”, vertelt zij. “Wat zo leuk is, is dat je deze tentoonstelling op verschillende niveaus kan beleven. Kinderen die wiskunde moeilijk vinden zullen de puzzels op het basisniveau maken en hoogbegaafde kinderen kunnen verder gaan. Ook is het enorm leuk dat kinderen worden uitgedaagd om samen te werken en met elkaar te communiceren.”

Joep Annegarn: “We nodigen alle bovenbouwleerlingen van de Zoetermeerse basisscholen uit om de tentoonstelling gratis te bezoeken. Maar we hopen dat de kinderen zo enthousiast zijn dat ze vervolgens met hun ouders terug komen”, zegt Annegarn. “Ik hoop dat Wiskids dat nu in het Mondriaanjaar mogelijk wordt gemaakt dankzij de gemeente Zoetermeer en het Cultuurfonds een jaarlijks festival in Zoetermeer gaat worden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09