Afbeelding

Blij met restauratie van dé toren

Actueel 70 keer gelezen

Inmiddels is het 2017 en staat de kerktoren van de Oude Kerk in de steigers. Dat er iets gaat gebeuren werd al zichtbaar toen in december het bouwbord werd onthuld. Kerkrentmeester Taco Duijf is bijna helemaal tevreden.

Zoetermeer - De toren krijgt een grondige opknapbeurt in de koudste periode van het jaar: de winter. De restauratie kan gaan beginnen zodra de steigers staan, en het uurwerk en de wijzerplaten eraf zijn. Ook een deel van het carillon zal even plaats moeten maken. In de bovenste opbouw, de lantaarn, zijn lekkages en de eikenhoutenconstructie is aangevreten door houtworm en deels verrot door het vocht. In de kerkzaal van de Oude Kerk hangen tekeningen op posters ‘red de Oude Kerk’ waarop je precies kunt zien welk hout er vervangen zal worden. Als er ruimte is gemaakt in de lantaarn dan kan er gesloopt en gestut gaan worden en worden delen van de houtconstructie vervangen, net als het lood. Het lood wordt allemaal vervangen door nieuw lood.

“Het meest trots ben ik op het feit dat het gelukt is geld van de gemeente Zoetermeer en later in 2016 ook van de provincie te verkrijgen voor deze noodzakelijke restauratie. Een subsidievoorwaarde was een leerling bouwplaats. Het is bijzonder dat hier de komende weken oude ambachten geleerd en toegepast zullen worden zoals het loodkloppen en houtconstructie herstelwerk.”

Taco is adviseur voor het restauratieteam van de toren van de Oude Kerk die uit vijf mensen bestaat die allemaal vrijwillig betrokken zijn. Joke Roelevink, Joop Schrier, Henk Landlust, Peter Schoonen en nestor Otto van der Vorm. Taco die net als deze vrijwilligers een bouwkundige achtergrond heeft, is bezig opnieuw geld bij elkaar te krijgen voor het tweede deel van de restauratie die veel minder kostbaar is maar wel veel zichtbaarder: het metsel- en voegwerk en deels de vervanging van de bakstenen in de toren(voet). “We hebben nog 87.000 euro nodig voor de tweede fase van de restauratie.” Taco gaat onverminderd verder met aan de weg timmeren voor financiering van de restauratie van dé Zoetermeerse toren die een Middeleeuws fundament heeft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 19 uur geleden
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 19 uur geleden
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 20 uur geleden
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 20 uur geleden
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16
Afbeelding
Fascinating Jazz met vocalist Derk de Kloet 25 mrt, 16:59
Prikkelende theatervoorstelling van Theater in de Wijk
Theater in de Wijk van start in Meerzicht 25 mrt, 16:54
Sculptuur van Tilly Wils
Sculpturen Tilly Wils in de Keukenhof 25 mrt, 16:40