Personen uit het heden en verleden van Sepp Blatter verschijnen in een soms Scrooge-achtige scène. Foto: Roy Beusker.
Personen uit het heden en verleden van Sepp Blatter verschijnen in een soms Scrooge-achtige scène. Foto: Roy Beusker.

Fenomenale voorstelling over voetbalicoon Sepp Blatter

Actueel 68 keer gelezen

Door Hélène Ouwerkerk

Als voetballers worden vergeleken met godenzonen dan is het niet verwonderlijk dat de voorzitter van de FIFA een voetbalkeizer wordt genoemd. En als die keizer dan ook nog door allerlei schandalen en corruptie ten val komt, dan kan een theaterstuk niet uitblijven. Janke Dekker pakte de handschoen op en maakte de voorstelling Blatter - De val van de voetbalkeizer.

Hoorn/Zoetermeer - De voorstelling gaat over het leven van Sepp Blatter, de relaties met de mensen om hem heen, over zijn heerschappij over de FIFA maar ook over zijn privé en het einde van zijn bestuurscarrière. Hoewel de verhaallijn van voor naar achteren en van links naar rechts gaat, heb je geen moment het gevoel dat je niet meer weet waar je bent. Het verhaal zit sterk in elkaar en geeft inzicht in het leven van Blatter en de keuzes die hij maakte. Voor voetballiefhebbers is de voorstelling uiteraard erg leuk maar ook voor niet-voetbalfans valt er voldoende te genieten. Dit komt omdat de voorstelling door Tom Ket als een koningsdrama is geschreven en de intriges goed worden gebracht. Je ziet een Blatter die al zijn misstappen probeert goed te praten. Als hem slechte werkomstandigheden van bouwvakkers wordt verweten dan weet hij de zaak zomaar om te draaien omdat Apple zich in zijn ogen schuldig maakt aan kinderarbeid. En zo gaat dat bij iedere kritiek: de relatie die hij aanknoopt met de vriendin van zijn dochter, de korte stilte voor Nelson Mandela. Overal geeft Blatter zijn eigen draai aan.

Het stuk wordt uitstekend gespeeld. Vooral Paul R. Kooij verdient een buiging voor de fenomenale Sepp Blatter die hij neerzet. Vilein, geslepen, manipulatief en met een perfecte tekstbeheersing en intonatie. Kooij is een genot om naar te kijken. En je kan volop van hem genieten want hij is de hele tijd op het podium. Ook de bijrollen van onder andere Cees Geel zijn goed. Geel speelt diverse rollen en heeft als Nederlands voetbalindiaan de lachers op zijn hand.

Niet-voetbalfans zullen niet altijd weten wie alle personages zijn. Daarom is het wel een aanrader om voor je naar de voorstelling gaat even de Wikipedia pagina over Sepp Blatter te lezen. Het is geen reden om deze voorstelling daarom maar te laten schieten want het is een echte aanrader.

Stadstheater

De voorstelling FIFA Blatter is 4 februari om 20.15 uur te zien in het Stadstheater. Kaarten zijn te koop via www.stadstheater.nl aan de kassa of via 079-3427565.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38