Afbeelding

Zeppen op een SocialSofa met Lucas van de Wakker

Actueel 81 keer gelezen

Donderdagmiddag 18 januari ontmoet Streekblad Lucas. “Het liefst zou ik de hele dag schilderen.” Tekenen en schilderen is al sinds zijn jeugd de grote passie van Lucas van de Wakker.

Zoetermeer - Hij werd in 1963 in Den Haag geboren en woont samen met zijn vrouw Tamara nu ruim 24 jaar in Zoetermeer. Naar volle tevredenheid. “Het wordt steeds bruisender in de stad. We wonen in een mooi appartement in het centrum en het is echt leuk om te merken dat dat groeit en er steeds meer horeca om de hoek is.”
Lucas: “Het schilderen is meer dan een leuke hobby, het is wie ik echt ben. Op de middelbare school werd ik gestimuleerd door een docent op school. In die tijd (al) was ik een groot fan van Heavy metal en de fantasy-art die daarbij hoort. Mijn grote voorbeelden waren Boris Vallejo en Julie Bell. Toen ik als begin twintiger een keer exposeerde werd er helaas niets verkocht. De galeriehoudster zei dat het geïnteresseerde publiek zei: ‘dit kun je ook op een poster kopen’.
Lucas schildert zijn onderwerpen op zo’n manier dat je niet kunt zien dat het geschilderd is. Hij is een realist. Hij werd gegrepen door de fotografie van Paul Huf en schilderde bijvoorbeeld de foto ‘Marijke’ minutieus na. “Heerlijk vond ik het. Het lukte ook goed. Ik ben of was autodidact. Ik had nooit les genomen en mocht van ‘de oude Wakker’, zijn vader heel veel, maar niet naar de academie.” Tot 1994 blijft Lucas dit als hobby volhouden, maar hij zit op een dood spoor. Door het naschilderen van een bestaande foto’s kon hij het werk niet verkopen. In 2008 neemt hij de penselen toch weer ter hand. Hij laat zich adviseren door inspirators als Poen de Wijs en Tjalf Sparnaay en neemt schilderlessen bij het St. Lucasatelier in Den Haag bij Arjan van Gent en leert daar de schildertechnieken van de oude Hollandse meesters. “Het was een soort opnieuw beginnen. Ik heb veel inzicht gekregen in mijn eigen mogelijkheden”. Lucas heeft zich nu toegelegd op het maken van fotorealistische stillevens en schildert in opdracht graag een portret.

Vind jij het ook leuk om eens te zeppen op een Zoetermeerse mozaïekbank voor een kort interview en een kleurrijke foto? Meld jezelf of iemand aan via het mailadres zeppenopeensofa@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38