Afbeelding

Zorgen om besluit windturbines

Actueel 87 keer gelezen

ZOETERMEER - De commissie Ruimte en Leefomgeving van de Provincie vergadert woensdag 8 februari over de komst van windturbines in het Balijbos. Diverse partijen uit de gemeenteraad zoals Zó! Zoetermeer en Zoetermeer Vooruit uiten hun zorgen. Ook Aris Jan Hofker van comité Balij Windmolen Vrij is er niet gerust op. Volgens Hofker wil gedeputeerde, mevrouw Bom-Lemstra, het plan tegen beter weten in door te drukken.

Zó Zoetermeer! roept alle Zoetermeerders op om naar deze vergadering in het Provinciehuis in Den Haag te komen, om te laten zien dat Zoetermeer deze gevaartes niet wil in haar achtertuin.

“Gedeputeerde, mevrouw Bom-Lemstra, wil blijkbaar het windmolenplan tegen beter weten in doordrukken”, zegt Aris Jan Hofker van comité Balij Windmolen Vrij. “Zij wil initiatiefnemer Staatsbosbeheer niet teleurstellen. Omgekeerd wil de grondeigenaar de provincie helpen bij de plaatsing van windmolens en er geld aan verdienen. Zij houden elkaar in een wurggreep. Het besluit baseert de provincie op het milieuonderzoek van bureau Pondera. Dit onderzoek wijst uit dat de Balij geschikt te maken is voor de windmolens. Pondera lijkt echter te willen meewerken aan het realiseren van zoveel mogelijk windmolens, ook als de locaties discutabel zijn. Zij buigt recht wat krom is”, stelt Hofker. “In haar onderzoek gaat zij echt voorbij aan de natuur- en recreatiewaarden van het gebied en neemt zij het minder nauw met de veiligheid. Ook de opbrengsten worden enorm overschat. Hoe de provincie het natuurgebied geschikt wil maken voor windmolens is ons echt een raadsel. Dat gaat altijd ten koste van het mooie gebied. Er moet veel bos gekapt worden, wegen aangelegd en met de rust is ook het gedaan als de reusachtige molens gaan draaien”, zegt Hofker.

Comité Balij Windmolen Vrij hoopt dat de statenleden het molenplan zullen tegenhouden. Veel partijen hebben inmiddels grote vraagtekens bij het besluit. In februari is bekend of het doorgaat.

Politiek

“Alle tien fracties van de Zoetermeerse gemeenteraad zijn tegen het plaatsen van windturbines in het Balijbos. Dit hebben we al op verschillende manieren aan de provincie laten weten, maar het Balijbos staat nog steeds op de lijst met locaties voor een windpark”, vertelt Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. “De gemeente heeft een zienswijze ingediend. De actiegroep ‘De Balij Windmolen Vrij!’ heeft intensief gelobbyd en heel veel uitzoekwerk gedaan in een klankbordgroep. Ik ben vorig jaar zelf gaan inspreken in de commissie en in de vergadering van Provinciale Staten. Het is helaas nog niet gelukt om het Balijbos van de lijst af te krijgen, vandaar onze oproep aan alle Zoetermeerders. Samen moeten we proberen de plaatsing van de windturbines op deze plek te voorkomen.”

De protesten tegen de windturbines, die waarschijnlijk meer dan 100 meter hoog worden om boven de bomen veel wind te vangen, concentreren zich - naast slagschaduw en geluidsoverlast - vooral op het feit dat de Balij voor veel Zoetermeerders een prachtig dichtbij-huis-recreatiegebied is. En in een recreatiegebied horen geen windturbines. Daarnaast verwachten de natuurwerkgroepen dat de komst van een windturbinepark nadelige gevolgen zal hebben voor de vogels en de vleermuizen die in het gebied leven. Van der Meer: “De commissievergadering begint om 19.00 uur. We hopen dat iedereen om 18.30 uur aanwezig kan zijn! Het adres is Zuid-Hollandlaan 1 in Den Haag.”

Juliëtte Meurs van Zoetermeer Vooruit valt haar bij. “De Balij is een belangrijk natuur-, rust- en recreatiegebied, dat ten zuiden van de A12 ligt. Het Westerpark ligt ten noorden van de A12. Deze gebieden maken onderdeel uit van de Groenblauwe Slinger, een S-vormige zone van zes natuur- en recreatiegebieden in Zuid-Holland die een belangrijke rol spelen voor de aanwezige flora en fauna en recreatie- en natuurbeleving. Bij De Balij is de open ruimte door de bebouwing erg nauw geworden en is een flessenhals in de natuur- en recreatieverbindingen ontstaan. Deze vensters zouden zoveel mogelijk gevrijwaard moeten blijven van verstorende elementen als kassen en windturbines. Omwonenden vinden dat de plannen een enorme impact hebben op het landschap, zowel in De Balij, als in het Westerpark, de Nieuwe Driemanspolder en het Buytenpark; gebieden die in het Groene Hart liggen. Zij hebben grote bezwaren tegen de plaatsing van windturbines.\”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os 28 mrt, 12:11
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air 28 mrt, 11:47
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14