De heer C. Ramsamjhal, een van de 20 ouderen, laat zijn bloeddruk meten tijdens de fitheidstest door Sabine Wendling. Foto Kees van Rongen
De heer C. Ramsamjhal, een van de 20 ouderen, laat zijn bloeddruk meten tijdens de fitheidstest door Sabine Wendling. Foto Kees van Rongen Foto: Kees van Rongen

‘We gaan steeds meer zitten, maar moeten meer bewegen’

Actueel 60 keer gelezen

Door Kees van Rongen

Zoetermeer - Zo’n twintig ouderen van Surinaamse afkomst ondergingen afgelopen week een fitheidstest in Meerzicht bij Stichting Insaniyat. Zij gaan meedoen aan het project Sociaal Vitaal. Het project is bedoeld om zelfredzaamheid, vitaliteit en sociale contacten bij kwetsbare ouderen te verbeteren.

 ”Lichaamsbeweging houdt u fit en voorkomt aandoeningen,” legt David Budhoo, bestuurslid van Insaniyat, aan de ouderen uit. “We hebben Matthieu de Greef, bewegingswetenschapper van de Universiteit Groningen uitgenodigd om uit te leggen waarom bewegen zo belangrijk is.

Het project Sociaal Vitaal is mogelijk gemaakt door het Fonds NutsOhra. “Het betekent dat we een jaar lang in zeven gemeenten, waaronder Zoetermeer, met migrantenouderen bewegingsactiviteiten uitvoeren,” vertelt Shirley Ramdas van het Netwerk Organisaties Oudere Migranten (NOOM). “Onze voorouders waren dun, maar in Nederland zijn we steeds meer gaan zitten. Zo zijn we levende tijdbommen met grote kans op hartkwalen.”

De Greef heeft een bewegingsprogramma gemaakt voor ouderen: Sociaal Vitaal. “Vanaf ons 25ste jaar begint het verouderingsproces,” vertelt De Greef. “De spierkracht gaat achteruit. Veel zitten versnelt de achteruitgang. Je moet blijven bewegen. Het is het behoud van vitaliteit. Door langdurig zitten verdwijnen cellen in je brein. Kans om te vallen wordt groter. Door te bewegen maak je nieuwe cellen aan, waardoor het brein beter functioneert en je beter slaapt. Je moet anderhalf uur per dag bewegen. Eén uur gaat vanzelf met wassen, aankleden en koken. Daarnaast moet je een half uur lopen, fietsen en 10 minuten aan krachttraining doen. Het project Sociaal Vitaal gaat jullie daarbij helpen.”

David Budhoo: “Met dit initiatief willen we ouderen stimuleren om meer te gaan bewegen. Ook informeren we de mensen over gezonde levensstijl, weerbaarheid en sociale vaardigheden.”

Om mee te doen aan Sociaal Vitaal ondergingen de ouderen een fitheidstest, waarbij de bloeddruk, lenigheid en uithoudingsvermogen werden gemeten. Een bevoegde docent geeft straks de bewegingslessen.

Fitheid

Sabine Wendling van Palet Welzijn was bij de fitheidstest om de bloeddruk te meten zoals bij C. Ramsamjhal (72). “Ik ga meedoen met dit project,” zo verzekerde hij. Sabine wees de ouderen op de talloze activiteiten voor ouderen in de wijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 20 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 23 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16