I'm a soulman is een swingende soulshow die oude tijden laat herleven.
I'm a soulman is een swingende soulshow die oude tijden laat herleven. Foto: Eric

Historie herleeft in I’m a soulman

Actueel 60 keer gelezen

Door Robbert Roos

Zoetermeer - Als Jim en Estelle Steward, een blanke broer en zus, besluiten een platenlabel op te richten voor zwarte artiesten uit de ghetto van Memphis hebben ze geen idee dat deze stap de popmuziek voorgoed zal veranderen. Toch is niets minder waar. I’m a soulman vertelt het opmerkelijke verhaal van het legendarische soullabel STAX die deze muziekstroom definitief op de kaart wist te zetten.

 Het verhaal begint als een concert waarbij de bezoekers getrakteerd worden op herkenbare soulsongs van Otis Redding, Sam & Dave, The Staple Singers, Booker T & The MG’s en vele anderen. Maar wie uitsluitend muziek verwacht wordt aangenaam verrast. De muziek wordt op een bijzondere manier gemixt met de verschillende carrières van grote artiesten in het licht van eind jaren ‘50. Roerige tijden waarin zwart en blank nog geen gelijke rechten hadden en rassenscheiding dagelijkse realiteit was. Tegenstellingen die in de studio niet bestonden en waar alle ruimte was voor de muziek. Steffen Morrison weet op bijzondere wijze in de huid te kruipen van de artiesten die dit label groot heeft gemaakt. Een rol die deze voormalig Voice of Holland kandidaat goed bevalt. “In deze show komt de crème de la crème van muziek bij elkaar. Super om deze rollen te mogen spelen, samen met een geweldige band. Het is de muziek die mijn ouders draaiden toen ik jong was. Het is me dus met de paplepel ingegoten. Nu ik deze rol speel kan ik met recht zeggen; I’m a soulman.” Morrison deelt het podium met zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld. “Geweldig om met deze veelzijdige collega te kunnen werken. We halen echt het beste in elkaar boven en tillen elkaar en de show op die manier naar een hoger niveau.” Het publiek krijgt dan ook echt waar voor z’n geld; een swingende soulshow met bijzondere visuals als achtergrond die de nummers en verhalen extra diepgang geven en zorgen voor een lach, maar soms ook een traan. ‘Dock of the bay’, ‘Knock on Wood’, en natuurlijk de megahit ‘I’m a soulman’; ze komen allemaal voorbij en nemen u mee op een muzikale reis, terug in de tijd.

Zoetermeer

Soulshow I’m a soulman wordt muzikaal ondersteund door een spectaculaire band met o.a. trompettist Michael Varekamp en toetsenist Wiboud Burkens die oude tijden doen herleven. De show is op donderdag 21 december te zien in het Stadstheater in Zoetermeer. Kaarten á € 22,50 verkrijgbaar via www.stadstheater.nl Grote zaal. Aanvang 20.15 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38