De 25-jarige Jill Oosterbaan traint hard om zich voor te bereiden op de Skate4Air Daylight Challenge in Zweden. Op de ijsbaan, maar ook op de hometrainer. Mascotte Skaty traint steevast met haar mee.
De 25-jarige Jill Oosterbaan traint hard om zich voor te bereiden op de Skate4Air Daylight Challenge in Zweden. Op de ijsbaan, maar ook op de hometrainer. Mascotte Skaty traint steevast met haar mee.

Schaatsen voor taaislijmziekte: “Opgeven is nooit een optie”

Actueel 62 keer gelezen

Robbert Roos

De 25-jarige Jill Oosterbaan uit Zoetermeer is een echte powervrouw. Zo een die niet snel opgeeft, en zichzelf uitdagende doelen weet te stellen om te behalen. Toch ligt ze vaak in het ziekenhuis en heeft ze een levensverwachting van ongeveer 40 jaar. Maar daar houdt zij zich nu even niet echt mee bezig. Op 9 februari zal Jill in Zweden tijdens de Skate4Air Daylight Challenge schaatsen om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar CF.

Zoetermeer - We spreken Jill op haar kamer in het Haga Ziekenhuis in Den Haag. Ze ligt daar omdat ze behandeld wordt voor haar ziekte, en om verder aan te sterken voor de enorme sportieve prestatie die ze in Zweden gaat leveren. Jill heeft Cystic fibrosis, ook wel taaislijmziekte genoemd. Een ziekte waarover volgens haar nog veel misverstanden bestaan. “Tijdens de Skate4Air Daylight Challenge schaats ik van zonsopgang om 7.09 uur tot zonsondergang om 16.28 uur. Voor mij een hele zware sportieve prestatie, maar ik hou ervan om mezelf uit te dagen op sportief gebied en ergens naartoe te werken.” Om er even zo vrolijk aan toe te voegen; “eigenlijk kan ik helemaal niet goed schaatsen en ik had hiervoor nog nooit op noren of klapschaatsen gereden.” En dat is typisch Jill; een topper die niet anders behandeld wil worden als anderen en die weet dat je met heel veel wilskracht, heel ver kunt komen. Toch betaalt ze daar elke keer een hoge prijs voor. “Mensen zeggen weleens dat er niets aan mij te zien is. Dat klopt. Maar als ik een dagje naar een pretpark ga, geeft dat de volgende dag zo’n terugslag op mijn lichaam, dat ik de hele dag ziek ben. Na avondje stappen met mijn vriendinnen zelfs een week.” Dan snap je wat een sportieve prestatie als de Skate4Air Daylight Challenge voor gevolgen voor haar heeft. “Ik weet dat ik erna weer in het ziekenhuis terecht kom, maar dat heb ik er graag voor over. Als ik in het ziekenhuis lig heb ik een zogenaamde ‘exacerbatie’. Dat is een medische term voor toename van klachten. Mijn longen zijn chronisch geïnfecteerd. Dit proberen we onder controle te houden met onderhouds antibiotica.” Op haar arm prijkt een roos met de tekst ‘always’. “De roos staat voor sixtyfive roses, dat is een CF-dingetje, de vier blaadjes voor ons clubje van vier vriendinnen, ‘always’ voor altijd blijvende vriendschap. Samantha, een van ons, is veel te jong op 27-jarige leeftijd overleden.” Voor Jill een extra motivatie; “opgeven is nooit een optie.”

Help Jill 
Wil je Jill helpen met haar strijd tegen Cystic Fibrosis? Doneren kan via: https://www.skate4air.nl/actie/jill-oosterbaan-2 of volg haar belevenissen en vlogs op facebookpagina: Jill naar Zweden voor Skate4Air

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22