Er zijn meer vrijwilligers nodig om ouderen te helpen met boodschappen doen. Foto Kees van Rongen
Er zijn meer vrijwilligers nodig om ouderen te helpen met boodschappen doen. Foto Kees van Rongen Foto: Kees van Rongen

Ouderen helpen met boodschappen doen

Actueel 130 keer gelezen

Kees van Rongen

De behoefte aan ondersteuning van kwetsbare ouderen in de verschillende wijken van Zoetermeer is erg groot, zo stellen de professionals in de zorg. Zij doen een beroep op vrijwilligers om onder meer kwetsbare ouderen te helpen. Dat lukt al met Begeleid Vervoer, Begeleiding na opname, Levensboeken en Telefooncirkels. Daar komt nu de Boodschappendienst bij.

Zoetermeer - De Unie van Vrijwilligers (UVV) is bezig om voldoende vrijwilligers te werven in de verschillende wijken.

“De UVV helpt met de Boodschappen Begeleidingsdienst mensen, die niet meer in staat zijn om hun dagelijkse boodschappen zelfstandig te doen. Maar ook mensen die geen mogelijkheden hebben om zelfstandig online boodschappen te bestellen en ook geen beroep kunnen doen op familie, vrienden of buren,” legt Ton Jense van UVV Zoetermeer uit.

“We willen kwetsbare ouderen op een aantal verschillende manieren helpen met het in huis halen van de dagelijkse boodschappen. Bijvoorbeeld een vrijwilliger wandelt met de klant (eventueel met stok, rollator, rolstoel of scootmobiel) naar de winkel. De vrijwilliger helpt bij het doen van de boodschappen. De klant rekent wel zelf af. Deze service is gratis.
Een ander voorbeeld is, dat een vrijwilliger de boodschappen voor de klant haalt. De klant geeft voldoende contant geld mee. De vrijwilliger mag niet pinnen of voorschieten. Eventueel kunnen we een afspraak met de winkelier maken over een factuur en machtiging tot incasseren. De service van de vrijwilliger is gratis.
Tenslotte kan een vrijwilliger helpen bij het online bestellen van de boodschappen. Betaling vindt plaats via een betaalmiddel van de klant. De supermarkt brengt de boodschappen thuis. Afhankelijk van de gekozen winkel kunnen hier kosten aan verbonden zijn. De service van de vrijwilliger is wel altijd gratis.”

De UVV heeft de afgelopen weken vooral besteed aan het werven van vrijwilligers voor de pilotwijken Meerzicht en Rokkeveen. “En nu zijn we zo ver dat we kunnen starten. We blijven doorlopend vrijwilligers werven. Niet alleen voor Meerzicht en Rokkeveen, maar zeker ook voor alle andere Zoetermeerse wijken, want de behoefte is groot.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1