Afbeelding

Minister ontvangt ‘Warm’ Rli rapport in ijskoude Tango garage

Actueel 60 keer gelezen

Simone Langeveld

Kajsa Ollongren, kwam voor de tweede keer in 2018 naar Zoetermeer. Zij opende het vernieuwde stadhuis in januari. (dit gebouw ging van energielabel G naar A-plus) Donderdagochtend 13 december nam zij het Rapport ‘Warm Aanbevolen’ in Palenstein in ontvangst. In deze woonwijk zal het in Zoetermeer het snelst gaan met de energietransitie: de overstap maken van de fossiele brandstoffen naar CO2-arme warmte.

Zoetermeer Minister Ollongren waarom bent u opnieuw in Zoetermeer? “Ja, ik ken Zoetermeer goed. Het is vanwege het project Palenstein aardgasvrij vóór 2040. Ik wil graag in de praktijk zien en horen hoe het gaat met de transitie van gas naar duurzame energie. Zoetermeer is een van de 27 gemeenten in Nederland die voor een transitie-project subsidie krijgen.” Bij ontvangst rapport sprak de minister uit: “Hier is een intensieve samenwerking ook met bewoners. Het is een mooie symbolische locatie dit garagegebouw, de plek van de fossiele brandstof.”

Heeft de rol van het MBO Rijnland bij Palenstein Aardgasvrij nog invloed gehad op het toekennen van subsidie aan Zoetermeer? “De belangrijkste selectiecriteria voor de subsidietoekenning zijn dat er veel verschillende partijen deelnemen (samen werken) én dat er een breed draagvlak is of wordt gecreëerd. Een MBO Rijnland als speler is van belang. Kennis delen is enorm belangrijk, dat er een goede kennisketen is.”

De minister had tijdens de bijeenkomst met wethouder Paalvast, Factory Zero, De Goede Woning, Merosch, uitleg gekregen over technieken die van Palenstein een aardgasvrije wijk kunnen maken. Hierbij waren diverse gasten aanwezig, waaronder afgevaardigden van het ministerie (zoals de directeur-generaal), projectpartners voor het plan van aanpak ‘Palenstein aardgasvrij’ (zoals woningbouwcorporaties, Stedin) en MBO Rijnland, de architect van de Tango garage én de makers van het rapport leden van de raad voor de leefomgeving en Infrastructuur (Rli).

De voorzitter van deze raad Dhr. (Jan Jaap) de Graeff overhandigde aan de minister het rapport ‘Warm aanbevolen, CO2 -arme warmte in de gebouwde omgeving’. Een rapport met ‘warme’ aanbevelingen zoals: ‘de overheid is verantwoordelijke voor de aanleg van warmte-infrastructuur’, ‘de bewoners doen niet vanzelf mee’ én ‘maak een nationaal verhaal voor de transitie, met duidelijkheid over de fasering’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 19 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 19 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 19 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 20 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24