Afbeelding
Foto: Robbert Gorter

Robbert Gorter van Brouwerij de Lange Lijs: “Mijn vader noemde mij altijd Lange Lijs”

Actueel 61 keer gelezen

Een aantal jaren geleden begon Robbert Gorter als hobbyist met het thuis brouwen van bier. Het mislukte compleet maar Robbert hield vol. Door cursussen en veel oefenen raakte hij steeds meer enthousiast van het brouwwerk. Met als resultaat? Een heerlijk Zoetermeers biertje met de naam: De Lange Lijs.

Thuis in de keuken in Zoetermeer werkt Robbert aan zijn passie bier brouwen. Twee grote pannen van 26 liter zijn nodig om in de eerste de suikers uit mout te halen en in de tweede alles te koken. Tuinslangen zijn aan de kraan gesloten, er is een pomp en een filter en een boel schoonmaakmiddelen. “Mijn vrouw is er niet helemaal blij mee maar heeft het maar geaccepteerd. Mijn dochtertje helpt soms mee in de keuken. Het bier dat ik thuis brouw, mag ik niet verkopen. Daarom laat ik mijn recepten bij een brouwerij voor hobby-brouwers in Noord Holland produceren. Er zijn ketels van 2000 liter en ik mag daar mee-brouwen en helpen met bottelen. Hartstikke leuk!”

Robbert produceert zijn eigen bier ‘ de Lange Lijs ‘. “Mijn vader noemt mij altijd zo. Ik ben namelijk 2.06 meter”, vertelt de Zoetermeerder lachend. “Maar er zijn nóg langere bierbouwers hoor. In Delft zijn twee bierbrouwers die 2.13 en 2.23 meter zijn. Met hun zou ik graag eens samen willen werken.”

De voorkeur van Robbert gaat uit naar speciaalbieren, voornamelijk uit België. “Er zit zoveel smaak aan, net als bij wijn”, legt Robbert uit.”Ik ben gewoon wat gaan uitproberen en proeven. Eerst was het wat aanklooien maar daarna werd het steeds professioneler. Ik proefde mijn eigen bier en ik vond het als bierliefhebber van speciaalbieren heel lekker. Nu wil ik het lokaal bij de slijterijen in Zoetermeer gaan verkopen.”

Ruimtevaart

Zoetermeerder Robbert is daarnaast gefascineerd door ruimtevaart. Dit vind je terug in zijn bier. “Eén biersoort heeft de naam ‘Eclipse’. Het bijbehorend etiket heb ik zelf ontworpen”, vertelt hij trots. “Volgens jaar is het 50 jaar geleden dat we als mens op de maan landden. Op dit jubileum wil ik graag inspringen door met een speciaal bier voor deze gelegenheid te komen.”

Lees ook:

Bruiloften, 21-diners, verjaardagen, kerst, bedrijfsfeesten en vriendenavonden. Op al deze gelegenhe... Elke ochtend om iets na 03.00 uur gaat in huize Ridderhuys in de Leyens de verlichting in de keuken ...

Installateur Tom heeft heel wat badkamers in Zoetermeer gerenoveerd

Een keuken, het sanitair of de badkamer renoveren is voor Tom Schuite van DeBouw Company een koud ku...

Dit artikel komt van indebuurt.nl/zoetermeer. Meer inspirerende verhalen over Zoetermeer lezen? Ga dan naar de site.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09