Diaken Ronald van Berkel (Nicolaasparochie) opent de Actie Kerkbalans met een oproep voor samenwerking van kerken en maatschappelijke organisaties.
Diaken Ronald van Berkel (Nicolaasparochie) opent de Actie Kerkbalans met een oproep voor samenwerking van kerken en maatschappelijke organisaties. Foto: Peter Albers

Aftrap Actie Kerkbalans 2019

Actueel 52 keer gelezen

Op 19 januari is in de Oude Kerk in Zoetrmeer onder grote belangstelling het startsein voor de Actie Kerkbalans 2019 gegeven. De actie, dit jaar met het thema ‘Geef voor je kerk’, is een gezamenlijke activiteit van de Rooms-Katholieke Nicolaasparochie en de Protestantse Gemeente Zoetermeer.

Voorzitter van het college van kerkrentmeesters Rik Buddenberg trok een parallel met het jaarthema van de landelijke Protestantse Kerk ‘Een goed verhaal’. Zo liggen goede verhalen in Zoetermeer ook voor het oprapen, met als voorbeelden de geplande aanbouw van de Oude Kerk, De totstandkoming van het rooms-katholieke kerkelijk centrum De Kapelaan, de drie pioniersplekken Halte 2717, De Pelgrim en Perron in Oosterheem.

In het interview vorige week door Robbert Roos met Ronald van Berkel en Arte Havenaar in het Streekblad, werd gesteld dat het geld dat de kerken via de Actie Kerkbalans van hun leden krijgen, ook voor een deel aan maatschappelijke doelen wordt besteed.

Daar ging rooms-katholiek diaken Ronald van Berkel nu ook in zijn toespraak op in. Dat wat kerken voor de maatschappij betekenen, wordt vaak onderbelicht. ‘Wij lopen daar niet graag mee te koop, maar dat zou best wat meer mogen.’ Hij sprak de hoop uit dat kerken en maatschappelijke hulporganisaties nog veel meer zullen samenwerken.

Er liggen daar ook kansen voor de kerken, want ook jongeren, vaak geïnteresseerd in spiritualiteit en zingeving zijn hier graag bij betrokken, veel meer dan bij de meer traditionele vormen, zoals kerkdiensten.

Jan Blankespoor, 19 januari 2019

Redacteur ‘Kerk in Zoetermeer’

www.kerkinzoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie gisteren 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1