Afbeelding

Egelverzorgers onderscheiden met een lintje, zelfs twee lintjes

Actueel 100 keer gelezen

Simone Langeveld

Op donderdag 17 januari werden Mieke en Marja compleet verrast met de komst van burgemeester Charlie Aptroot naar de receptie 25 jaar Egelopvang Zoetermeer. Mieke: “Dit is veel te officieel voor ons.” Marja: “Een volkomen verrassing.” Ze kregen de onderscheiding opgespeld en werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Zoetermeer - Mieke van de Burg reageerde ruim 25 jaar geleden -het moet in het najaar van 1993 zijn geweest- op een oproep in deze krant, het Streekblad. Na die oproep werd een clubje van zo’n vijftien mensen gevormd en de egels gingen naar de opvang in Den Haag. Marja Beltman reageerde net als Mieke op eenzelfde oproep in Streekblad! Maar dan een jaartje later. Er was inmiddels een stichting Egelopvang Zoetermeer opgericht.
Vandaag de dag heeft de egelopvang een mooie locatie aan de Spectrumsingel 50 en een nieuwe website (landelijk) waar je alles kunt vinden over de opvang van deze prachtige maar stekelige dieren. Marja: “Het zijn geen knuffeldieren hoor, het zijn wilde dieren. Er wordt echt niet met de dieren geknuffeld.”
Inmiddels zijn we 25 jaar verder en Mieke en Marja zetten zich nog altijd vol overgave in voor deze leuke maar wilde dieren. Mieke is vaak het gezicht naar buiten voor de Egelopvang en zij zorgt de laatste jaren onder andere voor de uitwentuinen. Voor Marja is de zondag de vaste dag om de egels te verzorgen. Ze krijgen dan de medicatie, voedsel, water en schone (papieren) slaapzaken. Marja: “Wat we ook doen is mestonderzoek.” Marja is al lang de secretaris in het bestuur van de Stichting Egelopvang Zoetermeer. Er komt veel administratie bij kijken. Marja: “We hebben zo’n 60 vrijwilligers, dat lijkt veel maar we kunnen altijd mensen gebruiken. Juist mensen die aan de slag willen met de medische verzorging, met educatie of die een bestuursfunctie willen vervullen én mensen die telefonisch bereikbaar willen zijn om mensen die een verzwakte egel hebben gevonden te woord te willen staan.”
De egelopvang ziet er fantastisch goed uit. Er zijn speciale koele hokken om een buitenlocatie na te bootsen en er zijn warmere plekken voor de zwakste egels. Mieke: “Dit jaar door de droogte hadden we het in juli al enorm druk. Egels konden niet genoeg water en voedsel vinden. Nu zijn er 75 egels in de opvang. En dat is veel voor deze tijd van het jaar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 18 uur geleden
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 20 uur geleden
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 20 uur geleden
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 20 uur geleden
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 20 uur geleden
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16
Afbeelding
Fascinating Jazz met vocalist Derk de Kloet 25 mrt, 16:59
Prikkelende theatervoorstelling van Theater in de Wijk
Theater in de Wijk van start in Meerzicht 25 mrt, 16:54