Afbeelding

Ernst Jansz: ‘We zijn wel oud maar swingen nog de pan uit’

Actueel 83 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

Muziek is de rode draad door het leven van Ernst Jansz. Zijn oudste band is CCC Inc. Vrienden met wie Jansz al 50 jaar muziek maakt. Omdat samen musiceren het allerleukste is, staan de vrienden in februari weer samen op het podium.

Zoetermeer – “CCC Inc. begon in 1967. In 1974 hebben we onszelf opgeheven, maar op koninginnedag bleven we bij elkaar komen om op het Rembrandtplein te spelen en met de pet rond te gaan.” steekt Ernst Jansz van wal. “Toen ik te bekend werd met Doe Maar, ging dat niet meer en zijn we ondergronds gegaan. Als we elkaar zagen, maakten we altijd muziek omdat dat nu eenmaal het allerleukste is.” Het podium bleef lokken dus sinds 1995 treedt de band weer af en toe op. “Het publiek vindt het leuk om die oude mannen te zien die muziek maken en wij genieten er ook van”, lacht Jansz die wasbord en piano speelt in de CCC. Volgens hem is de herkenbare sound het succes van de band. “We spelen het genre dat nu Americana heet; een soort folkmuziek, bluegrass. Ik vergelijk ons wel eens met die mannen van de Buena Vista Social Club. Oude mannetjes die stram het podium opkomen, maar als de muziek begint dan swingen ze de pan uit. Zo zijn wij ook wel een beetje. We zingen de longen uit ons lijf en genieten van de muziek.”

Muziek is dan ook zijn grote liefde. “Ik speel graag piano, oefen op de gitaar en ook luister ik graag naar muziek van Chopin, Bob Dylan of de Beatles. Soms komen mijn kinderen met nieuwe muziek aan op Youtube. Dat vind ik geweldig. Jonge mensen die heel spontaan iets maken en dat dan op internet zetten. Ja, ik luister ook nog wel eens naar mijn eigen platen, mijn soloalbums en die van Doe Maar. Die vind ik nog altijd prima klinken”, vertelt hij. “Muziek is mijn leven. Zonder muziek had ik het niet gered, denk ik. In de muziek kun je je emoties kwijt, kun je troost vinden, je kunt er weer vrolijk van worden. En muziek is er altijd.”

Hoewel CCC Engelstalig repertoire heeft, blijft Ernst Jansz zelf in het Nederlands schrijven. “Nederlands is mijn taal. Ik heb het altijd onnatuurlijk gevonden om nummers aan te kondigen in het Nederlands en vervolgens in het Engels te zingen. Maar Nederlandstalige liedjes schrijven is niet gemakkelijk. Engels blijft natuurlijk in de popmuziek een heerlijke taal.”

Jansz kijkt ernaar uit om weer met CCC in het land te spelen. “Het is gewoon altijd genieten.”

CCC Inc treedt op zaterdag 9 februari op in Cultuurpodium De Boerderij. Het optreden begint om 20.30 uur. Kaarten kosten 23,25 en zijn te koop via cultuurpodiumdeboerderij.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22