Caroline van As leest als vrijwilliger van de VoorleesExpres graag voor aan Zahra.
Caroline van As leest als vrijwilliger van de VoorleesExpres graag voor aan Zahra. Foto: C.van As / VoorleesExpres

Vrijwilliger bij VoorleesExpres: ‘Je krijgt er zoveel voor terug’

Actueel 57 keer gelezen

Robbert Roos

Kinderen die vanaf jonge leeftijd worden voorgelezen hebben een veel grotere woordenschat dan kinderen bij wie dat niet zo is. Kinderen die weinig of helemaal niet met boeken in aanraking komen starten op de basisschool vaak met een taalachterstand. En die haal je niet zo gemakkelijk weer in. De vrijwilligers van de Voorleesexpres stimuleren de taalontwikkeling van kinderen door hen thuis voor te lezen. Want welk kind kan er nu zonder boek?

Zoetermeer - VoorleesExpres coördinator Caroline van As weet als geen ander hoe belangrijk boeken zijn voor je ontwikkeling. “Iedereen koestert toch de verhalen uit je jeugd? Het stimuleert niet alleen je fantasie en taalontwikkeling, maar samen lezen zorgt ook voor een rustmoment waarop je echt aandacht hebt voor elkaar.” Als vrijwilliger van de VoorleesExpress leest zij wekelijks voor aan de 5-jarige Zarah uit Irak. “Ze is stapelgek op sprookjes, ik hoef echt niet met iets anders bij haar aan te komen.” Met het voorlezen helpt Caroline niet alleen Zarah, maar het hele gezin. “Haar moeder vertelde me; ik heb van jou geleerd om echt met mijn kind te praten, om te vragen hoe het gaat. Dat vergroot haar zelfvertrouwen enorm.” Caroline is onderneemster in Zoetermeer en doet graag iets terug voor de stad. “Alles valt of staat met taal. Als vrijwilliger en coördinator kan ik iets heel tastbaars doen en zie ik direct resultaat.” Het voorlezen gebeurt bij de mensen thuis. Dat kunnen mensen uit een andere cultuur zijn die geen voorleesritueel kent, maar ook bij autochtonen met een lager opleidingsniveau. “Ongeletterdheid komt ook onder Nederlanders veel vaker voor dan je zou denken” legt Caroline uit. De kinderen aan wie voorgelezen wordt worden voorgedragen door school. “In Zoetermeer zijn dat zo’n 70 gezinnen, maar als we meer vrijwilligers hebben kunnen we nog meer kinderen en gezinnen helpen.” Een vrijwilliger meldt zich aan bij Piëzo die vervolgens een intakegesprek houdt. “De coördinator maakt vervolgens een match met een gezin, afgestemd op de persoonlijkheid van de vrijwilliger.” We hebben veel vrouwen die voorlezen, maar het is ook erg leuk voor mannen en jongeren” vertelt Caroline. “Het traject duurt 20 weken waarin je elke week een uurtje voorleest. Het kost je totaal geen energie, je krijgt er juist heel veel voor terug.” Elke vrijwilliger krijgt een pas van de bibliotheek waarmee zij kosteloos boeken kunnen lenen.

Iets voor u?
VoorleesExpress Zoetermeer wordt uitgevoerd door Stichting Piëzo. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Projectleider: AnneMarie Hut 06-11720398 of door een mailtje te sturen naar zoetermeer@voorleesexpress.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38