Johnny Manuhutu is met Massada na ruim 40 jaar optreden nog altijd erg populair.
Johnny Manuhutu is met Massada na ruim 40 jaar optreden nog altijd erg populair. Foto: Massada

‘Massada is ook voor jongere generatie erg interessant’

Actueel 61 keer gelezen

Robbert Roos

Wie nog nooit naar een optreden van Massada is geweest heeft beslist iets gemist. Al sinds de jaren ‘70 is deze band, opgericht door Johnny Manuhutu, een vaste waarde in de Nederlandse muziekscene. De basis van de band bestaat grotendeels uit Molukse muzikanten die met hun opzwepende Latin Rock/Percussion Rock een geheel eigen Massada-sound hebben gecreëerd.

Zoetermeer - Oprichter Johnny Manuhutu weet van geen ophouden. Met 7 albums en de onlangs uitgebrachte dubbel cd/dvd M40years Baronda live weet hij met Massada het publiek al ruim 40 jaar te vermaken. “Het blijft fantastisch om te doen” vertelt Manuhutu enthousiast. “Dit is alweer het tweede jaar van onze clubtoer naar aanleiding van Baronda live. Daarmee doen we een groot aantal poppodia aan waaronder Cultuurpodium Boerderij. De mensen blijven enthousiast.” De band mag in de loop der jaren dan wat wisselingen hebben gehad; de ongekende Massada-sound staat nog steeds als een huis. “Ons publiek is erg gemêleerd. Mensen die ons al kennen vanaf het begin nemen hun kinderen mee naar concerten zodat ook zij enthousiast worden.” De muziek van Massada is gebaseerd op de Tifa, een Molukse trommel die als instrument om boodschappen door te geven ook weleens omschreven wordt als levensader. De band bestaat uit oprichter Johnny Manuhutu (leadvocals), Rudy de Queljoe (guitar), Jopie Manuhutu (timbales), Jan Jermias (guitar), James Sabandar (bass), Freddy Anindjola (keys), Daniël Bloem-Beretty (conga’s) en Alvin Manuhuwa (drums). Hun hit ‘Sajang E’ is het enige Maleis/Indonesische nummer wat ooit in Nederland, België en Duitsland de hitladders haalde. “We zijn een ritmisch volk en maken muziek die uit ons hart komt. Dat spreekt veel mensen aan. De ritmepatronen die we spelen lijken erg veel op de hedendaagse Latin House, daarom is onze muziek ook voor de jongere generatie erg interessant.” Veel van de nummers schrijft Manuhutu zelf. “Muziek maken is net als het leven. Je hoort de vrolijkheid terug, maar ook dingen die ons echt raken. Je bent niet alleen muzikant, maar ook gewoon een mens. Met onze muziek willen we ons publiek even weghalen uit de waan van alledag en de wereld om zich heen voor een moment laten vergeten.” Manuhutu zou graag nog eens samenwerken met de bekende producer Quincy Jones. “Ik ben benieuwd wat hij van onze muziek zou maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 15 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 15 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 15 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 16 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24