portret
portret Foto: portret

Bibliotheek

Actueel 79 keer gelezen

Dat was voor leesliefhebbers schrikken. Het college stelt voor om de wijkbibliotheken in Rokkeveen en Oosterheem te sluiten. Een onzalig plan, zo vinden ook veel inwoners want de bewonersvereniging Juna. Zij haalde in één week tijd ruim 3000 handtekeningen op. En ook tijdens de eerste ronde van de bespreking van de Perspectiefnota lijkt het erop dat de maatregel bij de raadsleden niet erg veel draagvlak heeft. Lijkt natuurlijk want je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is. Aanstaande maandag is namelijk het tweede deel van het debat van de Perspectiefnota. Pas dan weten we zeker waarop wordt bezuinigd en welke zaken buiten schot blijven.

Persoonlijk vind ik het sluiten van een wijkbibliotheek een slechte maatregel. Wat is er heerlijker dan al lezende andere werelden te verkennen? Er gaat geen dag voorbij dat ik niet lees. Ook ik ging als kind wekelijks met mijn moeder naar de bibliotheek voor nieuw leesvoer. In die tijd was er nog weinig tv en hadden we zeker geen computer of game boys dus je kon elke week wel wat boeken wegwerken. Wij gingen naar de wijkbibliotheek of eigenlijk naar twee want we woonden precies tussen twee filialen in. Ik vraag me af of we ook iedere week een half uur naar het centrum hadden gefietst om naar de hoofdbibliotheek te gaan. Misschien wel maar misschien ook niet.

Het sluiten van wijkbibliotheken is zeker in een grote stad als Zoetermeer toch een vreemd plan. Maar het feit dat deze bezuinigingen nodig zijn omdat er tekorten zijn bij de jeugdzorg, vind ik helemaal raar. Is het niet zinvoller om eerst goed te kijken of dat niet beter, efficiënter of goedkoper kan? Begrijp mij goed, een kind dat om wat voor reden dan ook steun nodig heeft, moet die hulp altijd krijgen. Maar als ik hoor dat veel ouders per se willen dat hun kind naar het VWO gaat en een medisch traject in gaan als dat niet lijkt te lukken dan zou het dus zomaar kunnen dat een deel van het geld naar streberige ouders gaat die ten onrechte hun neus optrekken voor vmbo of mavo. Laten we dáár nou eens goed naar kijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1